Sunday, 24 April 2011

Resipi 5 : Apam Polka Dot

Assalamualaikum...

Wah!!
Esok ngan lusa kuliah cuti!
Mesir cuti~~
Sempena dengan hari Kemerdekaan Kota Sinai & Yaumul Nasim..

Disebabkan esok tak ada kuliah...
So,malam ni Nana ngan osmet bersepakat wat Apam Dot Dot atau Apam Polka Dot..

Aishh~~~Gewaaaaaaaaaam....
Kat Malaysia kan ngah glamor ngan Apam yg super duper cute tuh..
Masing2 bz jual Apam polka dot ni kat tenet kan..kan..
Disebabkan kami anak2 perantau..
Sudah terbiasa hidup berdikari~~~Cewaah!!
Makanya,search la resipi dan wat lah sendiri...

Ekceli...
Cik Bee Smile selaku leader..
Nana ngan Cik Amie jadi assistant je..hehee..
Nana tolong tuang2 bahan..
Tolong isi adunan dalam cup..
Tolong buat dot2 atas adunan...bla...bla...

*********************************************************** 

Bahan-bahan ( 45 biji Cup Sederhana Besar )
  • 3 biji telur
  • 275 gm tepung gandum*
  • 3 sudu teh baking powder* (diayak bersama tepung gandum)
  • 150gm susu segar (fresh milk) . Boleh juga ganti dgn susu sejat
  • 1 sudu teh ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna & Esen Vanilla
  • 200 gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka manis)

Cara-cara

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dgn kelajuan maxima selama 10 minit. Masukkan susu BERSELANGSELI dengan tepung sedikit demi sedikit sambil pukul perlahan dengan mixer. Tambah esen vanilla & Ovallette ,pukul lagi sehingga sebati dan nampak adunan akan berubah texture menjadi gebu . Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian ,titiskan pewarna mengikut citarasa
  2. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  3. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang. Saya guna acuan tart , kawan saya guna acuan apam..boleh je mana2..asalkan berlapik
  4. Picitkan blueberry filling secukupnya
  5. Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan
  6. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit
  7. Jangan buka api besar semasa mengukus. Nanti merekah
  8. Boleh tukar filling (inti) apam ni dengan inti pilihan contoh : sekaya, strawberry, jem, peanut butter, coklat, orange filling dan apa2 yg anda suka.
  9. Selamat Mencuba :)
Alhamdulillah...
first time cube & berjaya~~~

Tadaaa~~~ 
Ini lah hasilnya..
'
'
'

Perasa pandan...
 Filling peanut butter & cip coklat





Kredit resipi : Resipi Apam Dot Dot
InsyaALLAH...jadi punye lah..
Tengok la hasil yang kami buat ni...heheee


**Harap mahap....kami tidak menerima sebarang tempahan!!
Sekadar wat untuk makan sendiri je...Hehehee~~

p/s:Pas ni musim ape plak...Cup cake lah...Macaron lah..polka dot lah...macam2...
Cute tu yg wat geraaaaaam aih~~

NaNa(^_^)v
Comments
10 Comments

10 budak baik sudi komen:

pinqy taraturuu said... [Reply to comment]

sedapnyee...
comel lak tuh..
nak sikit~
tapi syg laaa nak mamam..
terlalau cute lahhh

incik said... [Reply to comment]

sedapnye nampak apam polkadot..huhu..rasa nak cube buat jugaklah nnt..
slm kenal..=)

DaNg aNuM said... [Reply to comment]

ko kene belajar na wat apam ni...sat g aku nak kawin aku tempah kat ko..hahahahah...berselera tu..

cinonex coreyan said... [Reply to comment]

betul ke nana yg buat nie..macam tak brape nak caye jea.tiba2 jea pic dah jadi..mane pic mase tgh buat kueh tu..??

mesti ade budak tuah tu..tumbuk die tumbuk die..hehe

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@pinqy taraturuu
Heheee~~~kalau masuk mulut kans...ag comel taw..hihihii

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@incik
Sedap2!!
Try la...resipi die mudah sangat...
InsyaALLAH menjadi lah..
Salam kenal...:)

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@DaNg aNuM
Opkoslah aku dah praktikal smlm...hehee...
Ececeh...siap nak order ag...:p

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@cinonex coreyan
Hamboih2...
Opkoslah..Nana ngan osmet yg wat taw!!
Ok2..lupe nak letak yg lom masak punye...
sat2 naa~~heheee...

acan ketot said... [Reply to comment]

kebulur tgok apm dot2 2...
hu3..

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@acan ketot
Aloloo~~
cian die...
g la amek kat dapo tuu..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...