Monday, 28 December 2009

SaLaM ImTiHaN 09/10


اللهم ارزقنا فهم النبيين و حفظ المرسلين و الهام الملا كة المقربين
يا فتاخ يا عليم افتح قلوبنا فتوح العارفين...امين يا رب العالمين


SaLaM ImTiHaN WaT SaHaBaT2 YaNg BaKaL MeNgHaDaPi ImTiHaN FaSa 1 TaK LaMe LaGi...

KhUsUsAn WaT sAhAbAt2 YaNg MeNuNtUt Di UniVeRsiTi Al-AzHaR eGyPt... SaHaBaT2 SeRuMaH,SeKeLaS,SeKuLiaH,SeUniVeRsiTi...
SyUkBaH BaHaSa aRaB,SyAriAh iSLaMiAh,uSuLuDdiN... TaHuN 1,2,3,4...
TaK KiRa DiMaNa aNdA BeRaDa... IsKaNdArIaH,KaHeRaH,MaNsUrAH,TaNtA & SeWaKtU dEnGaNnYa...


MaAF zAhIr & BaTiN AnDaI AdA sILaP & SaLaH...
DoAkAn Ke'NAJAH'an BeRsAmA...

مواد للامتحان فصل الأول( ثالثة عربى) --> تاريخ الأدب الأندلس + تاريخ الأدب العباسى + نصوص العصر العباسى + اللهجات و القراءت + قاعة بحث بلاغى

p/s: Ya ALLAH, kami belajar ilmu agama ini keranaMu Ya ALLAH bukan semata2 untuk imtihan..Ya ALLAH berilah aku & sahabat2ku ketenangan dalam menghadapi imtihan kali ini...Kami mohon agar kau permudahkan kami menghafal Ya ALLAH... Dan permudahkanlah segala urusan kami... AHHUMMAJALNA MINAN NAJIHIN...amin...

NaNa(^_^)v


Friday, 18 December 2009

SaLAm mAaL HiJrAh 1431H



Mudah2an sepanjang tahun ini hidup kita semua (nana,mak bapak,adik badik, yang tersayang, sahabat2, muslimin muslimat sekalian alam) sentiasa berada dalam redha, keberkatan, jagaan, rahmat & kasih sayang ALLAH..amiin ya rabb...

Mudah2an segala kesilapan yang lalu kita sama2 jadikan iktibar & pengajaran dan berazam untuk tidak mengulanginya serta menjadi yang lebih baik lagi....
INSYALLAH...

NaNa(^_^)v

Wednesday, 18 November 2009

DaH LaMe X uPdAtE bLoG..Huuu~~~

Sebab ape dah lama xupdate blog??


1. Awal bln 11 busy kat kaherah uruskan apply minha...

2. Bile balik Alex,line internet problem.... Huu~~ hampir 2 minggu gak la xde line tenet..

3. Busy layan FACEBOOK la plak...ekekeke...

4. Busy kuliah... Balik umah dah penat... ZzzZZzz.....

5. Xtaw nak post ape... So,xde la story mori...heee~~

Tagged ni dituju khas juga kpd yg dah lame xupdate blog...
Lagi2 org yg pakse nana wat blog ni..


"LUCKY LIA"

NaNa(^_^)v



Monday, 19 October 2009

Back to skool...

Mari ke KULIAH....

Jadual dah dapat...
Kuliah fuul...everyday kecuali hari jumaat, tu pon sebab memang hari cuti....

Kuliah start kol 8pagi tok sessi pagi...huuuu...
kol 12 tengah hari tok sessi ptg...huuuu...


Ape lagi ceria2kan pagi anda dengan pergi ke kuliah...hehehe...



p/s: huu... tanam azam dan semangat baru... Mustajidah yg banyak madah...so kena la rajin ke kuliah....weee.....

NaNa(^_^)v

Friday, 2 October 2009

Huu~~

Tujuan datang ke Cairo -> Nak wat minha...
Urusan Minha belum selesai lagi...


Menanti natijah tahlil dam & daran...

Hari isnin kalau dapat natijah baru boleh beroperasi tok apply minha...

Hampir 2 minggu terpaksa berkampung kat Cairo...

Nak balik Alex... Huuu~~

Ya ALLAH, mudah2an kau permudahkan segala urusanku & sahabat2...

p/s: Rindunye kat budak ber'TUAH'

NaNa(^_^)v

Tuesday, 29 September 2009

Monday, 14 September 2009

Ahlan2 si kecit "TUAH"

"CICI" dapat kawan baru....Heee~~~
"TUAH" nama diberi...

Dari Cairo terpaksa meninggalkan sanak saudara...berpindah ke Alex...


CINTA= Mama Tuah

TUAH xsihat sangat, maybe xsesuei lg ngan umah baru kat Alex ni... Mungkin juge die winduuuu familynye...huu~~~ Walopon skrg die xsegagah HangTuah tp die xnoty2 pon... Hee~~~



p/s: Bahasa kucing kita xfhm... Tapi die bole jugak ikut ckp kita... Tapi org,ade gak yg xreti bahasa...

Kucing pon ade perasaan yg perlu kita jaga... Lagi kan manusia ye x??Sesetengah org ni nak jage hati org lain pon susah...

Dituju gak tok diri sendiri... heee~~ mane la taw ade hati yg xterjage... So,Hati2 dijalan raye... Hee~~~

NaNa(^_^)v

Monday, 31 August 2009

Jangan segan nak baca....

Nak share ngan korang2 yang sudi nak membace...


"Ulama' zaman dulu macam supermarket, semua (ilmu)ada....
Ulama' akhir zaman macam kedai runcit...ada barang(ilmu) yang dia takde"

**"Tak semua bidang kita mahir atau minat... Jadi, kalau kita tak mampu mengajar, kita ikut belajar ...
Jangan jadi org ketiga,sudah la mengajar tak mampu, ikut tumpang belajar pun dia tak mahu... Rugi kita kalau jadi orng mcm ni"

**"Kalau kita tahu kelemahan kita dan rendahkan diri menuntut ilmu drpd mereka yang lebih tahu.... Itu yang membawa kpd kecemerlangan kita..."

**
"Fainna ma'al usri yusro...
memang gagal dahulu....tpi insyaallah,akan najah kemudian"


**"kalau kau tak nak putus asa dlm belajar sebaliknya sentiasa bersemangat kuat utk berjaya walaupun kau tahu ilmu kau tak seberapa.... kau kena sentiasa beri smangat positif pada orang,barulah kau akan berjaya"

**Untukbelajar, ambil pendekatan"Buang malu tak bertempat"

**
Kita mesti berani bercakap sekadar apa yg kita tahu betul2....dan mesti berani diam untuk benda2 yg kita jahil..."

p/s: Terima kasih banyak2 kepada Ust Syafiq yang sudi memberi nasihat,kata2 semangat serta berkongsi pengalaman...

NaNa(^_^)v

Friday, 28 August 2009

Undangan majlis berbuka pose...

Dalam dok layan perasaan sedeh xpat pose ape ag raye ngan family taon ni... ditambah lg ngan kawan2 yg sibuk ajak balik Mesia last2 minit...almaklumlah promosi tiket tok raye... Adooiiiyaaii... Xpe la,mak kate kumpul rindu-rinduan tuu...huhuhu...next year mane taw ade rezeki kan...hehehe...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jemputan berbuka puase... Alhamdulillah,rezeki melimpah2 bulan RAMADHAN ni.. Jiran2 ajak buke pose kat umah dorg... Sonok gak... Mudah2 murah rezeki korg.... Insyaallah,ade rezeki ktorg jemput korg plak yee...hehehe..


Hari ni buke pose kitorg ditaja oleh ahli syaah 3 rumah johor Alex... Nana & Kak Linda diundang tok memeriahkan majlis...muahaha... Mekaseh Kak Aishah,Kak Yah... Ptg sket ktorg sampai ye...hihihi...

p/s: Jom terawikh...Malam ni terawikh katner ek...hmm...

NaNa(^_^)v

Thursday, 27 August 2009

KaRiPaP GiAnT....muahaha...


Hehehe... Juadah tok moreh & sahur... Sedaaaap... Mekaseh Kak Aishah yg sudi watkan karipap... Tapi picture yg atas ni Nana yg wat taw...hehehe... Ade sape2 berminat??ekeke...


p/s:Karipap??remember me about sumone...huhuhu...


NaNa(^_^)v

Saturday, 22 August 2009

RAMADHAN DI MADINATUL AHLAM...

Alhamdulillah... Bertemu lagi denganmu YA RAMADHAN...

Sehari sebelum RAMADHAN, Nana amek peluang g makan kat YA HALLA,tingin sangat... Nanti dah bulan pose,ngidam2 plak kang...hihihi... Balik dari makan2... Kitorang g suk jap,saje jejalan... Sambil jalan,usha2 sekeliling, masing2 sibuk hias sepanjang jalan,gantung lampu la..rambu ramba la... Masjid2 pon dibersihkan... Tok imam, Tok Bilal sume turun padang agaknye... Almaklumlah nak menyambut tetamu yg mulia... Ahlan2 ya RAMADHAN... Malam nnt nak solat terawikh...Kompem la jemaah berduyun2 dtg... so,khemah2 dipacak la kat luar...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Waaa,makanan arab yang besa kuar time bulan RAMADHAN pon dah muncul kembali... KUNAFAH & QATHAYIF ... Setahun sekali je bleh jumpe kat Mesir ni...

Sampai je kat ima
rah baba Yasir... Waa...umah baba kat tingkat bawah ni pon dah makeup2... Gantung rambu ramba dah... Ishk,cam nak raye la plak.. Mama ngan anak2 dara die sibuk menguli tepung kat ruang tamu,nak wat kuih la tu...

Info:

"Malam2 terakhir syaaban masyarakat Mesir sibuk membuat hiasan yang diesebut AJWA' RAMADHAN

AJWA' RAMADHAN dibuat dari kertas warna warni yang digunting dalam pelbagai bentuk dn dirangkai dengan seuntas tali"


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sampai umah, on Laptop... Fuh,nasib ade line.. Nak koling2 Mesia.. Mak ngan bapak pon xtido lagi.. Yela,baru balik dari solat terawikh... Akak pon dah ade kat kampung... Mesti xmeriah sangat kan sebab xde Nana..hihihi.. Auni pon sempat bertemu RAMADHAN,buat kali pertama...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Malam pertama tok solat terawikh... Malam ni Nana ngan Kak Linda wat kat rumah je... Alhamdulillah... Insyaallah, ada peluang nak gak g Masjid dekat2 umah ni... Selesai solat dengar plak riuh2 kat luar umah... "Nana... kak Linda... Bukak pintu cepaat..." Laaa,nape la plak budak2 umah atas ni...

Bukak je pintu...
Gedebuk,bukan kene tumbuk... Seplastik beso color biru tergedebuk kat depan umah ni.... "Mak aih, ape ni weh... korang soping ke g terawikh ni??" hihihi,tuduhan melulu nampaknye dari aku... saje gurau daa.. Rupenye orang masjid bagi sedekah... Alhamdulillah... Mudah2an ALLAH murahkan lg rezeki org yg bg ni... Jimat wit bulan ni ek Kak Linda... hihihi... Gula ada,makarona,solso,kurma,minyak.... mcm2 ag la... Alhamdulillah...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Baru nak tido... Tibe2 pintu umah diketuk... Laa, shireen anak baba dtg plak.. Rupenye die sibuk nak pasang rambu ramba kat ampaian baju tu ha... Lahai,cam klakar plak... Kire save bajet la, xgune tenage letrik... Kalu cam kat mesia time hari sukan skolah ke...hari mesyuarat PIBG ke, kite nampak la gantung2 bendera kecit2 tu.. Haa,lbeh kurang cam tu la..

Adooi.... sampai kol 1:30pg diorg wat kije...
So,mengelak sahur terlepas...
sebelum tido kitorang makan la

KURMA... memang rezeki kitorang, xbeli pon kurma...nasib la dpt free td...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dalam pukul 2pg kitorg terdengar bunyi ketok2 gendang ... Haaa,tu mesti org kejut sahur tu...

Info :

"Musahharati, orang yang bertugas untuk membangunkan masyarakat setempat untuk bersahur..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hari ni nak masak ape ek tok buka?? Haaa..berita baek lagi, jiran umah bawah plak ajak berbuka kat umah die.. hehehe.. Xyah masak laa hari ni...

********************


**SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA BUAT MUSLIMIN MUSLIMAT SEANTERO DUNIA**

********************

p/s: Selamat menyambut RAMADHAN wat keluarga tercinta di Malaysia... Rindu kalian semua...Tepon,dgr sore je la dpt mengubat rindu dihati... hukhukhuk.... Walopon thn ni xdpt sambut pose n raye bersame kalian, doa anakanda diperantauan agar kite sekeluarga sentiasa berada didalam jagaan & rahmat ALLAH... Mudah2an kite bertemu lagi...Next year ke..hihihi..

** Mak,soh lia bangun awal...masak tok sahur...
Ya, Raye nanti ko basuh la pinggan2,cawan2...kemas la umah sowang2... xpon ko ajak la Auni tolong...ekeke....P!s


NaNa(^_^)v

Thursday, 20 August 2009

KELIP-KELIP

Haa...cite pasal lampu kelip2...hihihi... Jiran umah atas ni dok ajak pasang lampu kelip2 la plak... Nak pasang ke x ek?? Tengok bajet dulu la ye kak...hihihi... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Habes cite pasal lampu kelip2... Cite pasal manusia plak.. Setiap manusia ALLAH kurniakan sepasang MATA... Xkire la mata beso ke kecit ke sepet ke... MATA kite kan boleh kelip2... Korang ngah bace ni pon dah bape banyak ribu juta kali mate korang berkelip2... Kalau x...xtaw la nak kate ape..xlame lg la tu kot...huhuhuhu...

Bile teringat ayat ni

"SeKELIP mata manusia boleh berubah"

DuaKELIP lagi la berubah-ubah..double tuh... TigaKELIP triple berubah...terlebeh sudah... Kalau sentiase BerKELIP2, memang la manusia ni mudah berubah...


SUDAAAH....

NaNa(^_^)v

Tuesday, 18 August 2009

Ahlan2 Ya Ramadhan....


Ahlan2 ya RAMADHAN...

Bape hari je lg dah nak bulan RAMADHAN... Sekejap je syaaban dah nak tinggalkan kite... Huhuhu,sayu gak hati ni,puasa tahun ni nampaknye berjauhan lagi ngan family... Ape lagi nak menyambut AidilFitri nnt... Dah la tinggal berdua je ngan Kak Linda kat umah,nasib la labuuu... Walocamnerpon jauh jarak kita tp tanggungjawab & kewajipan kite serupa...


Teringat plak time bulan RAMADHAN kat Malaysia... Ape yang meriahnye mesti la bazar RAMADHAN... Bagi yang otak bisnes time ni la boleh kumpul duit raye lebih... Kalau xde bazar RAMADHAN mesti xmeriah la... Huh,smpi xtahu nak pilih menu ape nnt,rase sumenye sedaaap... Mak kat umah pon boleh goyang kaki xyah masak... Semua adaaa,pilih je... Sesetengah Masjid pon ade sediakan juadah berbuka... Besanye bubur lambok laa... Sedap tuu... Sanggup beratur panjang2 nak dptkan bubur lambok... Tp time terawikh??huhuhuhu...

Kalau dedulu zaman kecit2 time bulan pose ni la kad raye bersepah2 jual.. tapi rasenye skrg trend org forword2 mesej je la...


Berbeza skt ngan suasana kat Mesir ni, skrg lg dah nampak kemeriahan nak menyambut RAMADHAN, rase cam nak raye je plak... Lampu liplap2 penuh sepanjang jalan... Kalau kat Malaysia sume sibuk nak pasang2 pelita, cam tu la lbeh kurang... Masjid2 & org persendirian jugak bnyk ambil peluang tok sponsor iftar time bln puase ni... Lagi2 la bg student dr luar selalu gak dpt undangan utk iftar..

Time bulan ramadhan kebiasaannya kat cni kita besa dgr ucapan "RAMADHAN KAREEM"...
the answer is "ALLAHU AKRAM"...

p/s:Ape gaye n cara sekalipon kite nak sambut bulan yang mulia ni kite same2 la berdoa Mudah2an RAMADHAN kali ni memberi kita peluang untuk mendekat diri lg kepadaNYA & mudah2an juga kita dapat selesaikan rukun islam ke 3 ini dgn sempurna...belum tentu kita akan bertemu RAMADHAN akan datang...

(^_^)vNaNa

Saturday, 15 August 2009

..Award Freindship..


1. Copy badge "Vespa Blogger Award Friendship" di atas

untuk diletakkan di blog anda:

* Okeh..Settle dah...

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda:

* * Mekaseh banyak2 kat aishah coz bagi Nana award ni... Sori la kelambatan nak amek award..huhuhu...

Yang Nana kenal mengenai Cik NOR AISHAH OTHMAN ni...

Acctually, kitorang xde la rapat sangat... Tapi Nana kenal die mase kat Maahad Johor lagi... Xsangka berjumpa kembali kat blog ni..

Die masih menuntut kat UKM dalam jurusan pengajian Al-Quran Sunnah... Kalau Nana x ke Mesir mesti same ngan Aishah,Kak Mas ngan kawan2 yang laen2... Maybe Aishah akan naek konvo cam kak Mas xlame lg kan...

Tahun lepas Nana balik Malaysia sempat join kuliah kat UKM...kelas tafsir xsilap Nana...kes curi2 masuk...Kak Mas la mastermind nye...hihihi...Sempat gak jumpe Aishah ni,sampai die ingat Nana dah masuk UKM...hihihi..

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri.

~Biru- Suke color biruuuuu...

~Adobe- Walopon xpenah blajo about adobe2 ni... tapi Nana suke sangat. Bila idea datang mencurah2 sampai juling2 mata ngadap laptop...hihihi..

~Tengok cite- Suke menonton tv... Bad habit time skolah dulu2... tu sampai kena dok asrama...huhuhu... Tapi skrg depan tv ke depan laptop ke ngah layan cite pas tu boleh terus layan mimpi...errkk...hihihi...

~Ikan- Nana ade bela sekor ikan fighter,saje wat teman... Die baek je... Cici yang bercolor biru...

~Makan- Best ape makan... makan untuk hidup,jgn lupa diri sudah la ye...hihihi...

~Jam tangan- Kebiasaannye setiap org mesti banyak koleksi jam tangan... Tapi Nana setia pd yg satu... Dulu bapak bg jam tangan bertahan 3 thn.. Skrg jam tangan Nana hampir 3 tahun gak,Lia yg bg... Pernah beli jam lain,tp yang satu ni gak Nana akan pakai... Ya,nak jam baru eh..hahaha...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Org cari pasal~ Xsuke org yang suke cari pasal... Huh... Bikin panasss...

Bersepah~ Sakit mata memandang...

Cakap xserupe bikin~ Org yang cakap xserupe bikin, Xsuke laa...

Negatif~ Xsuke fikir negatif sebab lagi sakit hati nnt tapi kdg2 hati ni jahat gak...adooyaaii...


4. Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan

menyatakan nama mereka di blog anda:

1-6~ sesiape yg nak,amek je la eh...jgn malu2.jgn segan2...hihihi..

(^_^)vNaNa

Thursday, 30 July 2009

Alfu Mabruk wat sahabat2 Tahun 2 Fakulti Bahasa Arab,Iskandariah...



Alhamdulillah... Alfu Mabruk... Congratulation... Tahniah wat sahabat2 seperjuangan tahun 2 lughah 08/09 cawangan iskandariah..

"Hari ni natijah 2 Lughah kuar..."


Ptg tadi, Tetibe je kwn thailand nana, Khadijah kol dan tetibe jantung nana dup dap dup dap... Adooii, mesti natijah dah kuar... Betol la,die nak sampaikan berite terkini... Baru termimpi2 pagi td natijah kuar... Haaa,sah..Natijah 2 lughah dah kuar... Baru semalam Nana balik Alex selepas sebulan berhijrah, hari ni kuar natijah...tunggu nana balik gak,hehehe...


Alhamdulillah,walopon Nana kena repeat 2 paper ag... Alhamdulillah naek tahun 3 gak... Syukur sangat2...
8 orang najah,naek thn 3... Tapi sedih gak,11 org nampaknye xde rezeki lagi...


Walocamner pon "TAHNIAH' wat sume...

p/s: Repeat paper Nahu & Nusus...nak gak ikut naek thn 3..huhuhu... btol la alamat mimpi nana... Usaha lebih lagi yeeerr... Xmo maen2...


**siap kena panjat kerusi lagi nak tengok natijah..huhuhu...**

NaNa(^_^)v

Sunday, 19 July 2009

Sambung cite....

Alhamdulillah... Nana dah semakin sembuh skrg... Cume mate kiri ni still blur sket...huhuhu.... Hampir seminggu dengan muka,mata yang bengkak,lebam... tapi walo camner pon tetap comel..,hehehe...ayat sedapkan ati jer...
Hari kejadian 09/07/09

Dalam pukul 3.30 Nana n Anor bertolak keluar, kitorang nak g bazar...Rase xsedap hati gak nak kuar...tapi kaki ni nak gak bejalan...Dipendekkan cite, selepas selesai memilih menu kat bazar,kitorg siap sedia nak isi perut plak.... Mee sup menjadi pilihan kami... Alhamdulillah,dah selesai mengisi perut,Jom la balik ape lagi...Gerai sume dah tutup muka kitorang je yang xbenti2 mkn..kuan3x... Lastly kitorang bangun la gak,xkan nak tunggu kena sound kot..hehehe...

Nana,Annor & Kak Redha nak tunggu taxi... Pas tu Nana xingat ape2... Sedar2 dah dalam taxi...Sempat lagi tanye Annor, "aku ni nape nor??nak g mane??"Dalam hati terdetik gak,Ishk..mimpi ke aku ni??nampak tudung annor penuh ngan darah....Adoooiii....aku ni nape???

Dalam mamai2 ni Nana sempat la dengar suara kak Redha cakap kat tepon"Nana kena hempap ngan kayu, muka dia luka kena paku yang ada kat kayu tuu...."cam tu la lbeh kurang...
Tapi siyes Nana xingat ape2...Ingat time nak tunggu taxi je...

Melalui cite Annor selaku saksi kejadian..."Aku dengo bunyi kayu jatuh. aku toleh je belakang aku tengok ko dah telentang... Aku terus g kat ko, aku singkap tudung ko... Ya ALLAH...penuh darah satu muke ko mase tu... nangis aku..huhuhu" cam tu la lebeh kurang cite die,nk dengo cite real jumpe la Annor...hihihi...korang xjadi sedih dengo die cite...muahahaha...

Sampai hospital layankan aje dokter nak watpe... Nana dah penat sangat.. Sian kat kawan2 yang tengok diorg yang fobia...hihihi..

Nana dikenakan beberapa jahitan dibawah mata kiri dan dari hujung kening sampai sebelah mata kiri. Ni sume kesan terkena paku yang ada kat kayu.

Alhamdulillah, ALLAH permudahkan segala urusan... Owner bangunan tersebut menanggung sume kos perubatan... Thanks a lot too to Dokter Ghada n her cousin Hilal... Mekaseh juga kepada Dokter Sofwad yang tolong jahit cantik2... mekaseh kpd sume yg terlibat...


Hari selepas kejadian 11/07/09

Nana kena g hospital lagi... Alhamdulillah,balutan mata dibuka dan selepas di cek sumenye ok... Alhamdulillah...


Ni la ubat2 yang nana kena ngap... Husnul n kak Redha siap wat jadual lagi...Mekaseh...


Selepas 4 hari 15/07/09


Nana kena g hospital lagi bertemankan Husnul & Kak redha xlupa Hilal pon ade sekali... Hari ni dokter bukak jahitan... Alhamdulillah sume ok... After 3 days come here again...uuwaaaaa.....xboleh nak balik alex lg...nak balik Malaysia bole x ek??huhuhu..



Selepas 4 hari 19/07/09


Hari sabtu xdapat g hospital... So kitorg g hari ahad... DOkter just cek je... Tapi.... u come here after one week...i will give u another treatment...huhuhuhu...Sabar je la labuuu....


Wat family & insan tersayang terima kasih atas doa dan sokongan kalian... Jangan risau2 sumenye selamat... Alhamdulillah...Sayang sume...


Terima kasih banyak2 wat best fren Nana, Husnul... Nampaknye cuti kali ni kite spend time same2... Hampir 5 bulan xjumpe, sampai jemu la ko tengok aku....hehehe... mekaseh banyak2,masakkan makanan tok aku walopon korang mkn lagi sedap2 udang,ayam...dan aku berlaukkan sayo sahaja...aku redha...hukhukhuk....Mekaseh banyak2, sebab alert ngan waktu aku makan ubat...kekadang2 telajak waktu...hihihi...tp ape2pon alhamdulillah...sumenye selamat...Mekaseh banyak2 taw...aku sayang ko...i know u too...


Terima kasih wat kawan2 kat Mansurah yang sudi datang ziarah... Tak lupa Anor,Idah... Walopon korg panggil aku Siti Musliha...Xpe2...Tangan aku xsakit...aku boleh cubit korang..hehehe...yang mane dtg hari pertama tu, mintak maaf sangat, Nana xdpt nak cam coz xbole nak bukak mata lg mase tu...tapi yang mana Nana kenal, Nana cam la... Terima kasih kpd sume yang dari Kaherah,Mansurah,Iskandariah....Terima kasih banyak2 atas doa kalian juga...

Terima kasih pada sume yang sentiasa mendoakan & memberi semangat...ALLAH saja yang dapat membalas jasa baik korg...Insyaallah...

p/s: Sempat gak makan eskim kat fayumi..hihihi...




NaNa(^_^)v

Monday, 13 July 2009

MANSURAH,MESIR-09/07/09...Akhawat kena hempap kayu???

"09/07/09-Salam...Seorang pelajar akhawat Iskandariah dari negeri Johor yang sedang bercuti di Mansurah telah mengalami kecederaan akibat dihempap kayu yang jatuh dari bangunan. Beliau kini sedang menerima rawatan. Sama-samalah kita mendoakan agar beliau selamat & cepat sembuh."

http://www.pmram.org/index.php?option=com_content&view=article&id=640:seorang-mahasiswi-iskandariah-ditimpa-musibah&catid=2:hewi&Itemid=64

p/s: Forword message yang nana terima & nana sendirilah mangsanya...huhuhu... Alhamdulillah, semuanya selamat...

"Bersangka baik dengan ALLAH, dan REDHA dengan setiap ujian... Mudah2an kesakitan ini menjadi kifarah atas dosa & kesilapan yang dilakukan oleh insan yang sering alpa ini..."

Doakan nana cepat sembuh... To be continued...(-_^)p!s


NaNa(^_^)v

Thursday, 18 June 2009

Kembali "SEDAR DIRI"

Alhamdulillah... Masih bernafas lagi... Mood nak menaip pon dah kembali... Seminggu lebih blog ni terbengkalai... Ntah la,xde idea yang datang...

Imtihan pon belum abes ... Tapi macam tak sedar diri je,syafawi xlame lagi... Sempat lagi balik ke kaherah... Jengah2 sahabat disana...hihihi..ye ke?? Seminggu gak la menjadi tetamu tak diundang...hihihi...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sekembali dari Kaherah, ade sorang akak ni teringin nak makan kat "YA HALLA"... Nana & ahli bait pon ape lagi join sekali la... Tempat yang best,cantik,selesa... Kusyen pon empuk,rase cam pas makan nak tido jer...hehehe...Nasi beriani yang xpernah takut, menjadi pilihan nana...hihihi.... Fuh, senak pewot nak menghabiskan sepinggan nasi...

"Alhamdulillah, memang puas hati, balik umah teringat lagi..hihihi..."



p/s: kembali sedar diri, syafawi nahu & balaghah 22/06/09... Mudah2an semuanya dipermudahkan...Amiin...

NaNa(^_^)v

Friday, 5 June 2009

MaKLuMaT PeKeLiLiNg...




HARAP MAAF...
"SIARAN TERGENDALA UNTUK SEMENTARA WAKTU..."

SEKIAN TERIMA KASIH...

p/s:TERIMA KASIH DAUN KELADI...
ADE MASE JENGOK LA LAGI...

NaNa(^_^)v

Tuesday, 26 May 2009

...Mari berkongsi TUAH...


Taraaaa....

"___BERTUAH AWARD 2009___"


Hehehe... Syukran jazilan AIN(http://qudwahhasanah198.blogspot.com)...
Tak sangka plak jadi diantara insan yang bertuah tuk menerima award ni...

Terima kasih daun keladi, Lain kali boleh bagi award lagi ye AIN...

Cam kelako plak... Biase tengok blog kawan2 dapat award... Skrg Nana pon dpt gak...hehehe...Tak faham gak memule pasal ape nak wat award2 kat blog... Tapi bile fikir2 semula, bagus gak dengan kewujudan award2 ni, sekurang2nya kita tahu ade gak insan2 yang sudi singgah2 n jengok2 blog kite ni lebih2 lagi blog Nana yang x seberapa ni...
Jika nak dibandingkan dengan blog2 yang lain, Blog Nana ni xsehebat manepon... Banyak kurang ade la... Xkira la dari segi posting yang selalu merepek jer,hihihi... Macam2 lagi la... Tapi ape2 pon, yang baik tu boleh la diambil dan diguna pakai, mane yang xelok tu jangan wat xnampak plak,tegur2 la boleh wat correction...hehehe.....


Marilah kite mengAWARD blogger2 yang rajin mengetuk2 jari mereka diatas keyboard komputer diorg tuu...

Nana nak bagi award ni kat jeng3x ...

"LUCKYLIA"-
Orang yang memaksa Nana join wat blog,merapu merepek kat blog, komen blog die..Itulah die...terimalah award ni...Terbaek wook...

"KAK AMIE"-Orang yang membantu Nana upgrade blog ni... Kasik touch up,Kasik santek lgblog Nana ni... Mekaseh Kak...

p/s: terase dihargai gak bile ape yang kite tulis ade orang sudi nak bace...hehehe..(^_^)p!s..

NaNa(^_^)v


25 MAY 2009

"Selamat Hari Lahir Mak...
Mudah2an kite sekeluarga sentiasa berada dibawah rahmat, kasih sayang & redhaNya....Amin...
Love n Miss u so much Mak...."

Hari ni besday mak.. anak mak yang jauh dimata tp dekat dihati ni dapat meset je la...nak tepon line tenet ngek ngok sket hari ni...

Hari ni gak 1st paper... Qaah Bahas fil usul lughah... Alhamdulillah, tawakkal ala Allah....
Huh..musykil2, biasenye pekse bahas 2 jam je...ni apesal ntah 3 jam, maybe Nana yang xamek ihtimam... Bile balik umah belek2 kertas pekse taon lepas betol la 3 jam... Cume musykilnye, kalau dah wat bahas mesti la pekse 2 jam je.. Tapi ape2 pon dah lepas dah... Mudah2an Doktorah Zainab terima la jawapan Nana...amiiin...

p/s: 3 paper lagi menanti...huhuhuh....Nahu Oh Nahu... Nusus Oh Nusus... Balaghah oh balaghah..

NaNa(^_^)v

Tuesday, 19 May 2009

أستغفرالله العظيم

Nabi Muhammad SAW bersabda:

'Barangsiapa yang kesukaran pada menunaikan hajat/cita-citanya maka hendaklah dia memperbanyakkan membaca selawat untukku kerana sesungguhnya selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat.'

  • Ambillah waktu untuk "berfikir", itu adalah sumber kekuatan.
  • Ambillah waktu untuk "bermain", itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
  • Ambillah waktu untuk "berdoa", itu adalah sumber ketenangan.
  • Ambillah waktu untuk "belajar", itu adalah sumber kebijaksanaan.
  • Ambillah waktu untuk "mencintai & dicintai", itu adalah hak istimewa yang diberikanTuhan.
  • Ambillah waktu untuk "bersahabat", itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
  • Ambillah waktu untuk "tertawa", itu adalah muzik yang menggetarkan jiwa
  • Ambillah waktu untuk "memberi", itu adalah membuat hidup terasa bererti.
  • Ambillah waktu untuk "bekerja", itu adalah nilai keberhasilan.
  • Ambillah waktu untuk "beramal", itu adalah kunci menuju syurga.

p/s: Masa makin suntuk...

Ya ALLAH, lapangkanlah hatiku... Permudahkanlah aku & sahabat2ku menghafal, kuatkanlah daya ingatanku & sahabatku, Permudakanlah aku & sahabatku untuk menjawab soalan imtihan faslu thani tahun ini... Jadikanlah aku, sahabat2ku & insan2 yang aku sayangi dikalangan hamba2Mu yang berjaya didunia & akhirat.. Amiin..

NaNa(^_^)v

Wednesday, 29 April 2009

جدوال امتحان فصل الثانى لفرقة ثانية عربى

قاعة بحث اصول اللغة
25/05/2009-ISNIN

النحو
30/05/2009-SABTU

النصوص الإسلامى و الأموى
03/06/2009-RABU

البلاغة

06/06/209-SABTU

p/s: Doakan Nana & sahabat2 kat sini najah fil imtihan...InsyALLAH same2 dapat manfaatkan ilmu yang tak seberape ni...

NaNa(^_^)v


Saturday, 25 April 2009

ImTiHaN vs BaLiK MaLaYsIa


Imtihan nak dekat dah.... Adooyaii, mule la rase cam nak patah balik ke bulan 1, 2, 3... Mustahil2... Masa yang berbaki bape kerat ni je la yang perlu Nana manfaatkan... Kitab2 menanti untuk dikhatamkan.... Insyaallah... Tahun ni lebih baik dari tahun lepas...

Huh, kuliah pon dah abes... Masing2 sibuk ngan tusyen plak, sampai tak terpergi(budak mana la yang tak pergi tuu...hihi)...

Muqarar?? Syukran kepada doktor/ah yang bagi muqarar.... Syukran juga kepada doktor/ah yang bagi kullu muqarar... Mudah2an doktor ngan doktorah lembut hati bagi Nana ngan kawan2 najah sufi tahun ni... Amiin...

Haaa, dalam semua kecut perut nak imtihan... Ada jugak yang tak sabar nak peksa... Syafawi pon nak dicepatkan... Ada yang rase nak termuntah ngan hafalan2....hehehe.... Inilah kes2 budak2 yang tak sabar nak balik cuti...Balik Malaysia la katekan... Masing2 sibuk nak booking tiket... Yang ada tinggal nak naik kapal terbang jer...

Hmmm, tahun ni Nana takde la rase cam tu... Kapal terbang bukannye boleh tahan mcam mane kite tahan bus ke, tramco ke... Takpe la, mungkin ni dinamakan pengorbanan jugak... Sabar je la labuu...hukhukhuk...
Tahun ni rase mungkin melalak lagi la time widak kawan2 kat mator(teringat mase adik2 baru dulu)...Mungkin sejarah akan berulang... Rindu wooo... Insan2 terpilih je rase cam nih... Korang bayangkan la hantar kawan2 kat mator nak balik Malaysia tuu, jumpe family....uuuwaaa.......

p/s: Mak pesan orang yang menuntut ilmu ni banyak pahalanya... Sabar ngan semua ujian, jangan berhenti berdoa.... Sebab Nana tahu Allah sentiasa & suke dengar ape yang kita mintak...

Dan Nana tahu insan2 yang sayangkan Nana pon tak putus2 berdoa untuk Nana...

Sayang Mak, Bapak, Lia, Akim & Semua2 la.... Dan tak lupe My Beloved Abg... My best2 freind, Husnul... Kalian la semangat Nana... Thank 4 everything....Sayang sume...

NaNa(^_^)v

Thursday, 23 April 2009

SaLaM ImTiHaN...

Salam Imtihan


Buat Mak & Bapak yang sentiasa diingatan...Tak lupe Lia, Akim, Kak Liza, Kak Yus sefamily, Abg Man sefamily, Abg Amy dan seluruh ahli keluarga(ramai betol salasilah keluarge kalau nak tulis tak cukup nih)...
Doakan kejayaan Nana kat sini...cepat abes belajar cepat dapt jumpa kalian lagi...Insyaallah... Miss u all very much....


Buat sahabat2 seperjuangan, sahabat suka & duka Husnul, Zue, Zima, Yun, tak lupe Kak Nina & Kak Linda(selaku ahli bait), kawan2 sekuliah, kawam seIskandariah, kawan2 seperjuangan dimuhafazah Kaherah, Mansurah & sewaktu dengannya, jiran tetangga... Ex Ahli bait, Ex kawan sekuliah...
Juga sahabat2 di Malaysia mahupun di Mesir & seantero dunia...

Salam Imtihan...
Maafkan segala salah silap Nana... Mudah2an kita beroleh kejayaan bersama...Amiin...


Buat insan teristimewa dihati... Maafkan salah silap... Doakan la kite kat cni yer, Doakan kite ala tul, najah sufi, doakan kite2 la skali... Kite tak noty2 pon... Kite nak study btol2... Awk tunggu kite eh...hihihihi...

NaNa(^_^)v



Wednesday, 8 April 2009

uC@pK@nL@h @Lh@mDuLiLL@h...

Alhamdulillah... Ade juga akhirnye line tenet ni... Baru bayar, 2 hari xde line, sabar je la ngan Ammu tenet nih... Tapi sedih laa, laptop tak sihat lagi...huhuhu... Dah 2 minggu masuk spital, tapi xde pape kabo berite pon...

Alhamdulillah sekali lagi... Selesai tugasan bahas "الإلتضاد"... Syukran jazilan wat sahabat2 yang banyak menolong terutama Kak Husna... Terubat rindu nak study same2...Rindu gak ngan Kak Long & Ain(yang dah bergelar isteri skrg)...Rindu sangat nak study same2 ngan korang... Korang pon mesti rindu ngan Nana yang noty ni...hehehe....
Alhamdulillah... Teman baru Nana selepas pemergian arwah... Welcome CICI... Mesti tertanye2 kan... Sape ek??... Ni la die CICI... Walaupon color yang same... Tapi mereka berbeza...hihihi...

Alhamdulillah, dah nak dekat seminggu die jadi teman sebilik Nana... Tapi Innalillah wat ikan Kak Nina yang sempat hidup 2 hari je...huhuhu... Sabar ye Kak Nina...
p/s: Study Nana... Exam nak dekat dah... Hafal2... Struggle... Ala tul pas ni...
NaNa(^_^)v

Tuesday, 31 March 2009

p3rG! uNtUk s3L@m@nY@...huhuhu...

Rasa bersalah sangat... First time nak bela ikan... Tapi cam ni plak jadinye...

Hmm, tak sempat nak bagi name pon die dah pergi xakan kembali lagi... Alaaa...Nana xtaw ape yang silapnye... Dah bagi makan, tukar air... Tak kan die mati lemas kot....

p/s: Mood=SAD(bukan sebab ikan mati)
Ya ALLAH, bantulah hambaMU ini... Kuatkanlah Hatiku...
(^_^)vNaNa

Friday, 27 March 2009

!k@n oOh !k@n...



Ahlan..Ahlan... Ni la die teman baru Nana... dah lame simpan hasrat nak bela ikan... kate orang bagus kalau bela benda hidup dalam rumah...
Alhamdulillah... Tanggal 27/03/09... Bertemankan kak Linda dan kak Nina... Plan pergi Suk nak teman kak Linda beli ikan tok masak laksa tapi Nana dapat ikan lagi fresh...hihihi...
Dapat gak beli sekor ikan.. Nana pilih color biru... Xtaw la ikan jenis ape ni... xtaw die lahir kat mane... Yang penting beli kat kedai ikan la, bukan kedai beskal mahupun firah mashwi...hihihihi...
Nak letak name ape ek?? Xde name lagi ni... Nana nak request name tok ikan ni... Tapi jantina pon xdikenal pasti...camner ek...huhuhuhuhu..
p/s: Mudah2an die boleh doakan & temankan Nana... Hidup baik2 ye ikan...
(^_^)vNaNa

Wednesday, 25 March 2009

L@p ToP s@k!t..huhuhu...

Dah 4 hari laptop kite kena rawat... Xtaw la keadaan die macam mane... huhuhu...
Harap2 die cepat la sihat... Nasib la ada Laptop comel kak Nina ni... Xde la membazir bayar line tenet...huh...

Dah... Tu je nak bitaw... Doakan la laptop kite sihat seperti sediakala...

p/s: Sekejap je dah akhir bulan 3... bulan depan dah nak exam tok fasa 2... kitab xbace2... rajin2 g kuliah ye Nana... Spirit2 4 imtihan... caiyok2!!... Doakan Nana jadi budak rajin eh...p!s(-_^)v

(^_^)vNaNa

Saturday, 21 March 2009

H@r! Y@nG...???

Hmmm... Alhamdulillah... siap jugak akhirnya HALAT ASHABUL IRS tugasan terakhir nana untuk Kelas mirath... Walaupon last minit siapkan, tapi siap gak laa...
Kak Nina pon same2 bertungkus lumus nak siapkan... Rujukan copy satu je.. So,terpaksa la kitorang share2...hihihi... InsyaALLAH, esok kirim kat kawan yang nak balik Cairo untuk dihantar kepada Ustaz...


Hari Jumaat... Walaupon hari ni tak bape best.. Tapi hidup perlu diteruskan...huhuhu...
Mudah-mudahan esok lagi best dari hari ni... & juga hari-hari seterusnya... Insyaallah...


...Pucuk dicita, Ulam mendatang...

Petang tadi Kak Linda belanje Nana n Kak Nina makan... Bingung kitorang, Kak Linda suruh pilih nak makan ape, nak makan kat mane... hihihi... Last2,KFC jadi sasaran... Sebab Nana la teringin nak makan KFC... Kat Cairo xdapat... kite dapat gak kat alex, lagi la dapat makan free... hihihi...
Kitorang makan kat area Stanley Bridge... Tak sempat nak snap gambar banyak2... Almaklumlah perut dari pagi tak isi ape2... Matahari pon hampir terbenam... So, kita tunaikan keperluan perut dulu... Next time boleh la gambar2 plak... hihihi...

Thanks Kak Linda... Dapat duit zakat tak lupe kat kitorang... hihihi... Alhamdulillah, kenyang kitorang...


(^_^)vNaNa

Thursday, 19 March 2009

Rahsia Solat


Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minimal 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan men i t i s dan kering sendiri.. Lalu ambillah sejadah, solat, berzikir dan berdo'a.

  • Untuk menghilangkan stress, Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan zikir dan do'a.
  • Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan 'kata kunci', "Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii" (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula ahlaqku). (HR Ahmad).- DOA TENGOK CERMIN
  • Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.
  • Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak kan sayuran, buah-buahan, dan air putih.
  • Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.

Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......

1 - Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul :
Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram :
Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5 - Ruqu' :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud :
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir) :
Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

1 0 - Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib :
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

p/s: Untuk diri sendiri & sewaktu dengannya... Perbaiki solat, jgn lambat2kan solat,ape lagi tinggalkan solat...huhuhu...
(^_^)vNaNa

C!nT@ s3J@t!

INGIN DISAYANGI??
INGIN MENYAYANGI??

INGIN DICINTAI??
INGIN MENCINTAI??

INGIN DIFAHAMI??

INGIN MEMAHAMI??

"Menurut hadis Nabi, orang yang sedang jatuh cinta cenderung selalu mengingat dan menyebut orang yang dicintainya (man ahabba syai'an katsura dzikruhu), kata Nabi, orang juga bisa diperbudak oleh cintanya (man ahabba syai'an fa huwa `abduhu). Kata Nabi juga, ciri dari cinta sejati ada tiga :


(1) lebih suka berbicara dengan yang dicintai dibanding dengan yang lain,

(2) lebih suka berkumpul dengan yang dicintai dibanding dengan yang lain, dan

(3) lebih suka mengikuti kemauan yang dicintai dibanding kemauan orang lain/diri sendiri.


Bagi orang yang telah jatuh cinta kepada Allah SWT, maka ia lebih suka berbicara dengan Allah Swt, dengan membaca firman Nya, lebih suka bercengkerama dengan Allah SWT dalam I`tikaf, dan lebih suka mengikuti perintah Allah SWT daripada perintah yang lain.


p/s: Ya ALLAH, bantulah aku dan dia...lebihkanlah cinta kami kepadaMU berbanding cinta kami kepada duniawi...

(^_^)v NaNa

Sunday, 15 March 2009

Kh@s Bu@t K@uM H@w@

Andainya sedikit daripada cinta itu hendak diberikan kepada seseorang yang boleh bergelar suami, pilihlah seorang lelaki yang;


1.Kuat Pengamalan Agamanya

Ukuran boleh dibuat apakah dia menjaga sembahyang fardhunya biar sesibuk mana, kerap berjemaah dan sembahyang pada awal waktu.

Ukur juga, apakah dia menjaga auratnya dengan memakai pakaian yang sopan terutama sewaktu bersukan.

Mengutamakan pemuda yang kuat pengamalan agamanya ini adalah sunnah Rasulullah s.a.w. kerana baginda menerima pinangan Sayidina Ali, seorang pemuda paling miskin tetapi paling bertakwa untuk menjadi suami anaknya, Siti Fatimah.

2. Baik Akhlaknya

Ketegasannya nyata tetapi sebenarnya dia seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Dia bertutur dengan sopan kerana melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia. Rasulullah s.a.w. bersabda;

"Jika (seorang lelaki) datang (untuk meminang anak perempuanmu) dan kamu berpuas hati dengan agamanya serta akhlaknya,nikahkanlah dia (dengan anak perempuan kamu). Jika hal itu kamu tidak lakukan maka akan terjadi fitnah di bumi dan kerosakan yang amat luas."


3. Tegas Mempertahankan Maruah
Ukur, apakah dia pernah pergi ke tempat-tempat yang bleh menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya seperti ke tempat-tempat hiburan yang penuh dengan maksiat.

4. Amanah
Selidiki, apakah dia seorang yang tidak pernah mengabaikan tugas yang diberikan kepadanya atau apakah dia pernah menyalahgunakan kedudukannya.

5. Tidak Boros

Dia bukanlah kedekut tetapi seorang yang tahu membelanjakan wangnya dengan bijaksana. Nikmat yang ada padanya seperti makanan boleh dikongsi sama dengan orang-orang lain yang berhak.

6. Tidak Mengelingas Matanya
Perhatikan apakah matanya kerap mengelingas ke arah perempuan lain yang lalu-lalang sewaktu berbicara. Jika begitu, dia seorang yang bermata keranjang dan berbahaya untuk disenaraikan calon suami.

7. Terbatas Pergaulan

Dia tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun sebagai lelaki dia tahu dia tidak mudah menjadi fitnah orang.

8. Siapakah Rakan Pergaulannya

Rakan-rakan pergaulan adalah yang sama sepertinya.

9. Bertanggungjawab
Rasa bertanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh manakah dia menguntukkan dirinya untuk ibu bapa dan ahli keluarganya. Jika dia seorang yang agak berada tetapi keluarganya hidup susah,dia bukanlah seorang yang bertanggungjawab.

10. Tenang wajahnya
Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Perhatikan, apakah wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Andainya dia seorang yang kelam-kelibut dia bukanlah calon suami yang anda cari-cari.

  • Berbahagialah anda jika dicintai calon suami yang demikian sifatnya. Semoga berbahagia di dunia dan akhirat.
  • Cinta seorang wanita bukan untuk 'buaya-fren' tetapi untuk suaminya yang sah.
(cOpY fRoM http://qudwahhasanah198.blogspot.com/)

p/s: Cari..cari-carilah pasangan hidup betul-betul oh kawan...hehehe...nyanyi plak...

(^_^)vNaNa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...