Sunday, 2 January 2011

Resipi 3 : Cheese Cake

Assalamualaikum...

Adoooiii.....ini sewiuus...ini sewiuuss...
Sape2 ade obat penyakit nana ni x??
Xmo ingat tp teringat!!!

Nak baca kitab..nak hafal dengan tenang...nak ingat hafalan je!!
Ya ALLAH...tetapkanlah semangat ini & berilah kekuatan yang berterusan kpd hati yang lemah ini..

"Nana...watpe nak diingat2 benda yang dah lepas!!
Sudah2...biarlah dia bahagia dengan pilihan dia...
Walopon kamu sakit...kamu mesti kuat Nana!!
"[bermonolog sendiri..Xyah layan,hehe]

Kesian housemate Nana, Kak Nina & Kak Amie..
Xlupa juga Tuah ucuk bile melayan Nana yang tengah xstabil...
Sekejap2 gelak...kejap2 tangkap leleh..Adooyaaii...
Sekarang da ok sket laa..xok pon kena wat2 ok!!

Ok2..sebelum Nana berterusan merepek kerepek...
Berpunca dprd mood yang celaru biru ni...
Kita layan CHEESE CAKE jom!!

Kak Amie ajar nana wat cheese cake...
Peberet sy tuuu....nyummy3x
Kire masak memasak ni inisiatif utk memBZkan diri..huhuhu..
Tapi xbestnye diorang makan banyak...
Nana makan separuh slice pon xabes..:(
Xbest btol lah...

Meh cni meh..
tadaaaa...Cheese cake patah hati...hehehe...



Ape2 pon sedap taw...
Walopon buat dengan hati yang luka berdarah ni...cewaaah...huk3x

**********************************

Bahan A(base)


Biskut disgestive(kalau kat malaysia xtahu la ade ke x biskut tu,bole ganti ngan kek coklat ke,pape lah ikut selera)
100g majerin

Bahan B(cheese)

500g white cream cheese
1 cwn gula
1 cwn susu
1 camca teh vanila
4 biji telur
1 sudu tepung jagung
1 sudu perahan lemon

Cara-cara:
1. Utk base (bahan A)
Hancurkan biskut & majerin sehingga sebati...
kemudian,mampatkan dalam loyang atau ape2 bekas lah yg sesuai..
 

2. Utk cheese (bahan B)
Pukul white cream cheese sehingga kembang
kemudian masukkan gula..kacau sebati..
pas tu masukkan susu...kacau sebati..
masukkan vanila+perahan lemon+tepung jagung..kacau2 lagi..
Pas tu masukkan telur sebiji2..kacaaaaaaau sampai sebati...

3. kemudian curahkan bahan B keatas bahan A..
sudah selesai adunan tadi..
hendaklah dibakar menggunakan double boiler...

4. Dibakar agak2 lebih kurang 1 1/2 -2 jam

5. Bila da masak,sejukkan & masukkan kedalam peti ais...
Agak2 cheese nye dah firm bole la potong2 makan..
lebih kurang 5-6jam..
Nak lagi sedap tunggu sehari semalam.


Kalau korang suke blueberry bole sapu jem blueberry atas kek..
Ikut suka laa..strawberry bole..ikut selera masing2 ok..;)

Selamat mencuba...

p/s: Esok pepagi kena balik Cairo utk urusan minha...
hmmmm,sebab tu la mcm xbest..teringat kenangan2 itu!!
Nasib balik hari je n sebab ade urusan...:(

NaNa(^_^)v
Comments
2 Comments

2 budak baik sudi komen:

amie... said... [Reply to comment]

nak lagi...nak lagi...
oreo cheese cake satu!!!
eh tak nak aku nk dabel cheese cake!!!!

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

ko doa la banyak2 agar diberi keRAJINan kpd diriku ini...lalalala..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...