Friday, 6 May 2011

Menjengah Kota Berdebu Cairo~~

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Dua hari tak berhapdet blog ni ghupenye...
I'am sorry~~~ Bak kata Amir RL...
Hmmm..tak sabar la nak tunggu Amir wat show Jumaat malam nnt kan?kan?
tangan di dada mata hitam ke atas..hehee..

Sudah2..
Untuk makluman, hari rabu hari tu Nana ke Cairo..
Ada 'urusan' siket...
Alhamdulillah, urusan selesai dengan mudah & jayanya..
Alhamdulillah..'Rezeki' ALLAH dimana2..Ingat tu!

Kali ke dua ke Cairo dengan 'Ketapi Ayam'
Bukan orang je naek ketapi ni..
Ayam pon join skali...:D

Nampak macam santek plak ketapi ni dalam gambar...:p
Keluarkan kamera cap ayam pon bila masing2 mula melolapkan mato~~
Langkah berjaga2..

Disebabkan hari rabu jadi tak la terlalu zahmah/sesak keadaan ketapi ni...
Dapatlah duduk sepanjang perjalanan..

Setiba di Ramsis....
Cuaca di Cairo agak fanasss~~
Dan kami tanpa melengahkan waktu meneruskan agenda...

Perjalanan bermula dari Stesyen metro Al-Syohadaa(Ala2 LRT)..
Kalau korang nak tahu sebelum ni nama stesyen tu...
'Stesyen Hosni Mubarak'..
Jangan la sesape cari Stesyen Hosni Mubarak lepas ni ye...ehehe..
Tak wujud dah~~
Mungkin ditukar sempena memperingati para syuhada' revolusi 25 Januari..

Dan kami terus menuju ke Stesyen Sa'ad Zagloul...
Selesai urusan disana kembali semula ke Ramsis...

Ekceli,Nana pergi ke Cairo ber5 ngan kawan2 Thailand..
Nasib la diorang pandai cakap melayu kan...
Walopon kadang2 terpending apa yang diorang cakap..Adeh!

Nana ber3 menuju ke Stesyen Sa'ad Zagloul...
Dan 2 org lagi berurusan ditempat lain & agak lambat utk diselesaikan..
Fuuuh~~

Sementara tunggu kwn2 laen selesaikan urusan mereka..
Nana & 2 org kawan lagi duduk kat Masjid je lah..
Tunggu punye tunggu sampai ke petang baru urusan mereka settle...

Sambil menunggu dalam Masjid berborak2 ngan sorang Mama arab ni yang ngah syok mengait...
Mengait alas meja katanye...
Macam2 la Mama tu bercerita...
Dipendekkan cite...
Mama Arab : Emta ruh ila Iskandariah?
Bila kau nak balik Iskandariah?

Nana : InsyaALLAH ba'da solat Maghrib
InsyaALLAH selepas solat maghrib

Mama Arab : Leih billail?Enti mush sama' Imam fil masgid uli mafish itar fil lail...Kullu mush aizah safir billail..Al-an kathir idhrab...kathir harami aizah fulus,telefon..hatir jiddan...enti kulli bint...bla bla..
Kenapa malam?Kau tak dengar ke imam masjid ckp tadi malam nanti manede ketapi, Semua tak nak jalan jauh2 memalam..Sekarang ni banyak orang mogok..sebab malam2 banyak pencuri nak duit,tepon..bahaya sangat..lagi2 la korang ni semua pompuan...bla..bla...

Ah sudah!
Kecut perut dengar...
Menggelabah~ Nasib kawan nana rileks...ehehee..
Dengan serius mama tu cite...
Dan kebiasaan orang arab suka la bersumpah bagai...Wallahi!
Ditambah lagi ngan isyarat cocok2 perut..penggal2 leher..
Sabor je lah~~

Akhirnya..dipendekkan cite lagi2..
Rezeki kami...
Pulang ke Iskandariah dengan Qitar Faransawi~~ ketapi faransawi..

Kawan2 Thailand yang baek2 belaka..:D

Ramsis sedang dalam proses naik taraf...Well,New Egypt kan....:D
Keadaan kat sana agak kelam kabut jugak lah..
Orang ramai lalu lalang...
Tapi...
Bila dongak ke atas...Pekerja2 sedang sibuk bertukang2 & sewaktu dengannya...
Teringat Tragedi di Mansurah~~...Huhuhuu

Alhamdulillah...
Selamat sudah berada di Iskandariah..
Walopon agak lewat sampai..
Alhamdulillah..semuanya selamat & dipermudahkan..

Dan lagi satu, rupanya hari rabu tu Eid Milad Hosni Mubarak...
Dok jeling2 paper Amu yang sedang syok menyumpah2 Hosni Mubarak..
Tajuk utama "Eid Milad khazin...Husni Mubarak.."
Agaknya Amu terdengar Nana baca...
Amu tanye,Hosni kuwais?
Nana senyum  je lah...
Dan Amu sambung menyumpah2 lagi...Adooyaii...Sabor je lah~~

Maaf,cerita banyak di'skip' akibat kerajinan yang teramat untuk update..ehehe..
I'am sorry again...PiS~~
Skip2 pon panjang jugak...Heh!

p/s: InsyaALLAH..mudah2an kita semua sentiasa dalam peliharaan & jagaan ALLAH...:)

Mudah2an dipermurahkan rezeki Nana...:)
NaNa(^_^)v
Comments
4 Comments

4 budak baik sudi komen:

alexa yussida said... [Reply to comment]

ala rindu Cairo T__T

rasa nak pergi sana lagi..nak tgk jugak Egypt baru..huhu

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@alexa yussida
Ahlan2 Alexa...
Datang la Egypt lagi..
Singgah Alexandria skali naa...:D

.:naqib saad:. said... [Reply to comment]

wah macam best je kat sana..

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

@.:naqib saad:.
Best2...
Mai la cni...ehehe..:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...