Thursday, 16 June 2011

Maha Suci ALLAH yang mencipta Gerhana Bulan♥

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 ♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Rasa seperti baru nak belajar menaip lah!
Nampak sangat dah lama tak berupdate blog ni..
Serius tak ada mood nak menaip...idea pon macam nak tak nak je..
Tak tahulah mengapa & kenapa..Huh!

Hari ni dengan agak rajinnya Nana conteng-conteng la sikit kat blog ni..

Pertama2nya Nana nak mengucapkan jutaan terima kasih..
Kepada mereka yang sudi datang menjengah, membaca entry2 di blog Nana ni,
Terima kaseh daun keladi ye!

Sedia maklum semalam berlaku fenomena 'Gerhana Bulan Penuh'.
Ada juga yang terlepas nak menyaksikan keajaiban Kuasa Tuhan ini depan mata kan?

SubhanALLAH...malam semalam Nana berkesempatan melihat kuasa ALLAH didada langit.
Pada awalnya agak kecewa juga sebab bulan tidak kelihatan. Langit gelap gulita.
Tapi Alhamdulillah, dengan kuasa ALLAH,diberi peluang melihat Bulan Gerhana.

Layan la video yang sempat dirakam.Walaupon kualiti video tak berapa nak hebat..
Saja nak share.. Live from Alexandria taw!

video
Live from jendela Bait Ta'zim

Alhamdulillah,semalam ambil kesempatan bersama kawan2 untuk menunaikan solat sunat khusuf di Masjid..
Dapat jugak dengar tazkirah daripada imam masjid tentang sejarah 'Gerhana Bulan' yang telah wujud sejak zaman Rasulullah..

Antara hadith yang mengisahkan tentang 'Gerhana Bulan'

Maksudnya:
Rasulullah S.A.W. bersabda: “Sesungguhnya matahari dan bulan adalah dua tanda kebesaran Allah Subhanahu Wata'ala. Kedua-duanya tidak gerhana disebabkan kematian seseorang dan kerana hidupnya seseorang. [hadis riwayat Muslim]

Jadi, sesungguhnya Gerhana Bulan itu adalah diantara ciptaan ALLAH hebat!
Tiada kaitan dengan mati atau hidupnya seseorang..:)

Manakala riwayat tentang disunatkan melakukan solat sunat 'Gerhana Bulan' :

Sayyidatuna A’isyah ra bercerita: Gerhana matahari pernah terjadi di masa Rasulullah SAW kemudian beliau solat bersama para sahabat. Beliau pun berdiri dengan lama, ruku’ dengan lama, berdiri lagi dengan lama namun lebih pendek dari yang pertama, lalu ruku’ dengan lama namun lebih pendek dari yang pertama, lalu mengangkat kepala dan bersujud, dan melakukan sholat yang terakhir seperti itu, kemudian selesai dan matahari pun sudah muncul. (HR Bukhari, Muslim, Nasa’i, Ahmad, Abu Daud, At-Tirmidzi, dan Ibnu Majah)

Oleh yang demikian, para ulama sepakat bahawa solat gerhana matahari dan bulan adalah sunnah dan dilakukan secara berjamaah. 
Gerhana disebut di dalam bahasa arab dengan khusuf (الخُسُوفِ) bagi bulan dan kusuf (الكُسُوفِ ) bagi matahari.

!!!سبحنا الله خلق و ابدع
Dicilok dari SyahirulDotCom

p/s : SubhanaALLAH.. ِAkhir tahun lepas dapat tengok live Hujan Batu di Alexandria, semalam dapat tengok Gerhana Bulan pula.. Alhamdulillah..

NaNa(^_^)v
Comments
2 Comments

2 budak baik sudi komen:

ASaDa RyutaRo said... [Reply to comment]

jelesnya...

NunAlifNunAlif said... [Reply to comment]

@ASaDa RyutaRo
Sabor je lah~~
katanye bulan Disember thn ni ada Gerhana Bulan lagi...
So,stand by awal2 ye asada..Hee~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...