Saturday, 22 August 2009

RAMADHAN DI MADINATUL AHLAM...

Alhamdulillah... Bertemu lagi denganmu YA RAMADHAN...

Sehari sebelum RAMADHAN, Nana amek peluang g makan kat YA HALLA,tingin sangat... Nanti dah bulan pose,ngidam2 plak kang...hihihi... Balik dari makan2... Kitorang g suk jap,saje jejalan... Sambil jalan,usha2 sekeliling, masing2 sibuk hias sepanjang jalan,gantung lampu la..rambu ramba la... Masjid2 pon dibersihkan... Tok imam, Tok Bilal sume turun padang agaknye... Almaklumlah nak menyambut tetamu yg mulia... Ahlan2 ya RAMADHAN... Malam nnt nak solat terawikh...Kompem la jemaah berduyun2 dtg... so,khemah2 dipacak la kat luar...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Waaa,makanan arab yang besa kuar time bulan RAMADHAN pon dah muncul kembali... KUNAFAH & QATHAYIF ... Setahun sekali je bleh jumpe kat Mesir ni...

Sampai je kat ima
rah baba Yasir... Waa...umah baba kat tingkat bawah ni pon dah makeup2... Gantung rambu ramba dah... Ishk,cam nak raye la plak.. Mama ngan anak2 dara die sibuk menguli tepung kat ruang tamu,nak wat kuih la tu...

Info:

"Malam2 terakhir syaaban masyarakat Mesir sibuk membuat hiasan yang diesebut AJWA' RAMADHAN

AJWA' RAMADHAN dibuat dari kertas warna warni yang digunting dalam pelbagai bentuk dn dirangkai dengan seuntas tali"


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sampai umah, on Laptop... Fuh,nasib ade line.. Nak koling2 Mesia.. Mak ngan bapak pon xtido lagi.. Yela,baru balik dari solat terawikh... Akak pon dah ade kat kampung... Mesti xmeriah sangat kan sebab xde Nana..hihihi.. Auni pon sempat bertemu RAMADHAN,buat kali pertama...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Malam pertama tok solat terawikh... Malam ni Nana ngan Kak Linda wat kat rumah je... Alhamdulillah... Insyaallah, ada peluang nak gak g Masjid dekat2 umah ni... Selesai solat dengar plak riuh2 kat luar umah... "Nana... kak Linda... Bukak pintu cepaat..." Laaa,nape la plak budak2 umah atas ni...

Bukak je pintu...
Gedebuk,bukan kene tumbuk... Seplastik beso color biru tergedebuk kat depan umah ni.... "Mak aih, ape ni weh... korang soping ke g terawikh ni??" hihihi,tuduhan melulu nampaknye dari aku... saje gurau daa.. Rupenye orang masjid bagi sedekah... Alhamdulillah... Mudah2an ALLAH murahkan lg rezeki org yg bg ni... Jimat wit bulan ni ek Kak Linda... hihihi... Gula ada,makarona,solso,kurma,minyak.... mcm2 ag la... Alhamdulillah...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Baru nak tido... Tibe2 pintu umah diketuk... Laa, shireen anak baba dtg plak.. Rupenye die sibuk nak pasang rambu ramba kat ampaian baju tu ha... Lahai,cam klakar plak... Kire save bajet la, xgune tenage letrik... Kalu cam kat mesia time hari sukan skolah ke...hari mesyuarat PIBG ke, kite nampak la gantung2 bendera kecit2 tu.. Haa,lbeh kurang cam tu la..

Adooi.... sampai kol 1:30pg diorg wat kije...
So,mengelak sahur terlepas...
sebelum tido kitorang makan la

KURMA... memang rezeki kitorang, xbeli pon kurma...nasib la dpt free td...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dalam pukul 2pg kitorg terdengar bunyi ketok2 gendang ... Haaa,tu mesti org kejut sahur tu...

Info :

"Musahharati, orang yang bertugas untuk membangunkan masyarakat setempat untuk bersahur..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hari ni nak masak ape ek tok buka?? Haaa..berita baek lagi, jiran umah bawah plak ajak berbuka kat umah die.. hehehe.. Xyah masak laa hari ni...

********************


**SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA BUAT MUSLIMIN MUSLIMAT SEANTERO DUNIA**

********************

p/s: Selamat menyambut RAMADHAN wat keluarga tercinta di Malaysia... Rindu kalian semua...Tepon,dgr sore je la dpt mengubat rindu dihati... hukhukhuk.... Walopon thn ni xdpt sambut pose n raye bersame kalian, doa anakanda diperantauan agar kite sekeluarga sentiasa berada didalam jagaan & rahmat ALLAH... Mudah2an kite bertemu lagi...Next year ke..hihihi..

** Mak,soh lia bangun awal...masak tok sahur...
Ya, Raye nanti ko basuh la pinggan2,cawan2...kemas la umah sowang2... xpon ko ajak la Auni tolong...ekeke....P!s


NaNa(^_^)v
Comments
3 Comments

3 budak baik sudi komen:

Luckylia™ said... [Reply to comment]

uit! mak tak payah kejut laa... aku bangun sendiri tau! bangun, rosok gg, cuci muke.. aku wat muke toye, sengih2.. landing kat katil memey kat bilik blkg tu.. dan tertaksengaje terlena gaban bile dengo bunyik air dari kolam ikan bapak.. tibe2... ya! sahur... huhuhuuu.. gitu la untuk 3 ari.. sok pagi.. hmmm.. aku tak pasti!

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

hampeh tol...raye nnt banyak la keje ko..hahaha...

Luckylia™ said... [Reply to comment]

mencih mencih!!!! ko kedengkihhhhhh!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...