Friday, 4 January 2013

Resipi 15: Crepe Jagung

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 ♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Entri pembuka tirai 2013! Resipi~

Alhamdulillah, tercapai juga hasrat untuk buat crepe di tahun baru 2013! Sekarang dah menjadi fenomena Durian Crepe di Malaysia, kami di perantauan agak tergugat dengan gambar² Durian Crepe yang bersepah² di laman sesawang hari ini.

Hmmm :'( Oh! Doyan~

Memandangkan doyan tidak wujud dibumi mesir ni, maka saya gantikan dengan jagung. Jadilah Crepe Jagung!

Bahan-bahan(Crepe) : Untuk 10-12 keping crepe

4 sb tepung gandum
2 sb tepung kastard
2 sb tepung jagung
2 sb tepung hoen kwe
2 sb tepung ubi(saya tak letak sebab tak ada stock)
3 biji telur
1/4 sudu teh garam
1 sb minyak/mentega cair
1 sb gula(untuk mereka yang suka manis)

sebahagian bahan² - whipping creme - kastard - adunan dadar  yang telah ditapis


Cara-cara:

1.Satukan semua bahan adunan dadar, kacau rata dan tapis. Rehatkan selama 20 minit. Adunan yang agak cair hasilkan dadar yang tipis.

2.Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, sapukan pan dengan minyak makan atau butter dengan menggunakan kitchen tisu.

3.Ambil satu senduk kecil adunan dan lenggangkan kuali ke kiri dan kanan hingga mendapat dadar yang nipis. Masak hingga atasnya mengering. Tidak perlu diterbalikkan. Angkat dan ulangi membuat dadar hingga habis.

4.Untuk mengelakkan crepe kering lapis crepe dengan plastik Jangan di tindih-tindih semasa panas nanti ia tak cantik! Tunggu dia benar-benar sejuk baru boleh ditindih satu persatu. (Saya tindihkan je crepe yang sudah masak sebab sekarang musim sejuk jadi crepe cepat sejuk, heee~)

Bahan-bahan inti:

250ml susu cair
1 1/2 sb tepung kastard
2sb gula pasir
1/4 sudu teh garam
Whipping cream
Jagung dalam tin(lebih sedap guna jagung yang creamy)

Cara-cara untuk kastard cream:

Satukan semua bahan kastard, kacau sehingga sebati. Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan hingga menjadi kental. Sejukkan dulu. Simpan dalam peti sejuk sebelum diisi kedalam dadar/ crepe bersama whip cream.

Ambil 1 cwn/ 250ml non dairy whip cream dan pukul hingga kental. Kemudian campurkan ke dlm krim kastard kita tadi. Kaup balik hingga adunan sebati. Jika adunan berketul, masukkan dlm mixer dan pukul sekejap je anggaran ia sebati dan kental. Masukkan dlm bekas dan simpan dlm peti ais sementara menyediakan crepe.


Cara Penyediaan Kepingan crepe:

Satu keping crepe
Letakkan krim kastard secukupnya
Letakkan jagung
Tutup kembali dengan krim kastard
Lipat seperti kita melipat sampul surat/ kuih lepat.
Buat sehingga habis Simpan dalam peti ais dan sangat sedap di makan dingin!

Selamat mencuba!

Kredit resipi to : http://yatiememories.blogspot.com/2012/11/durian-crepes-with-custard-filling.html

Attention!!

p/s: Saya google banyak resepi crepe yang berbeza² terutamanya bahan² crepe. Ada yang menggunakan tepung gandum, ada yang tidak menggunakan tepung gandum etc. Mungkin perbezaan sedikit tapi yang sedikit itu mungkin menjadi penyebab crepe kita kurang menjadi!

Jadi,untuk kepuasan masing² tanya kepada pembuat crepe tersebut untuk tekstur crepe yang terbaik & kena dengan selera kita!

Untuk resepi di atas ini saya bagi 4/5 bintang! sebab saya tak tahu rasa sebenar crepe yang kecoh orang cerita sana sini. Anda dinasihatkan tidak letak crepe yang telah siap di "FREEZER", takut nnt tekstur kulit crepe keras(saya pernah letak crepe di freezer jadi lain rasa kulit crepe ni..hehee!) Ok takpe, try & error! Untuk resepi cream castard dah ok :)

NaNa=^.^=

Comments
2 Comments

2 budak baik sudi komen:

cinonex coreyan said... [Reply to comment]

makan sorang!..meh ar anta sini sket..kalau x tuah dalm tebusan..bhaha

note - kalau buah sawit bole buat crepe x? :p

NunAlifNunAlif said... [Reply to comment]

@cinonex coreyan hahahaa! abes dah.. cinonex g la try crepe doyan.. kami tingin kat sini taw!

Boleh, sukati cinonex la nak buh kelapa sawit ke, ikut selera & sedap tekak cinonex la :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...