Saturday, 19 February 2011

Single is SIMPLE, Couple is??

Assalamualaikum...

Harap semua sehat2 belaka & hidup dengan aman sentosa..
Alhamdulillah..
Diberi kerajinan untuk mengupdate entry..
Mungkin juga terkesan dengan sedikit keboringan xtaw nak buat ape..

Wow!!tajuk entry pasal couple lah pulok..
Please fill in the blank :

Single is SIMPLE, Couple is _______.

Ok2..nak nak ingatkan diri sendiri sebenarnya..
say no to couple!!

Ya!!diulang sekali lagi...Lebih2 lagi nak ingatkan utk diri sendiri..
Say no to couple again!!
Sedang cuba melawan anasir2 yang kurang sehat...
Mudah2an sy mampu melawannya!!

Korang tanye kenapa??
Korang rasa sy sudah serik bercouple or bercintan cintun??
Tak2..bukan macam tuu..
Serik tak serik itu belakang cerita..
Pengalaman tu guru terbaik buat kita kan??

Okeh..
Cuba kita bina soalan begini :
Wujudkah istilah 'COUPLE' dalam Islam??

1- ISLAMIC COUPLE
Kebiasaannya mereka menggunakan alasan bercouple utk saling nasihat menasihati,tegur menegur,tak jumpe tp just sms n koling2 kejut bangun solat tahajjud je & sentiasa menjaga batas2 pergaulan & tidak menghampiri zina katenye!!

2- SWEET COUPLE
Biasanya couple yg look sweet ni couple yang sporting lah kununnye..
Ada sedikit keromantikan bla bla bla..yela kot..

3- LOVING COUPLE
Kalau loving couple ni plak..kes tak boleh berenggang..
dating meeting menjadi agenda utama...

**oOouch,maaflah kalau sy tersalah tafsir istilah2 tersebut..:(

Bape banyak lagi yang korang tahu istilah2 couple ni??
Senaraikan sendiri lah..

Ya..sy tahu seronok bercouple..
Seperti dunia mereka berDUA yang punya!!lalalala~~~
Ada org taking care..
Kalau merajuk ada orang pujuk..
Suka sama suka,duka sama duka kununnye..hehehe..
Macam2 ragam kan??
Bila jauh sekejap dah rasa sunyi..kan..kan??
Bila sunyi tanpa berita dah mula resah gelisah tak tentu arah..
Bila say i love u..u love me...hati berbunga2..
24hrs/7 kena report awk buat ape..awk kat mana dengan siapa..OMG!!

Bila kita dalam keadaan begitu..tumpuan kita lebih kepada apa??
DUNIA atau AKHIRAT??
ALLAH atau KEKASIH HATI??
Saya tinggalkan soalan disini..korang jawab sendiri..:)

BILA KITA JAUH LEBIH CINTA KEPADA MANUSIA,
CINTA KITA KEPADA ALLAH DAN RASUL BERKURANGAN...

Haa??Korang nak kate sy jeles pulak??
Korang ade couple & sy single??huhuhu...
Tidak2..sy sedikit pon tidak jeles..
Kalau yang menggunakan istilah2 couple itu sudah berumah tangga..
Sy jeles!!

Korang nak kata sy tak ada hati & perasaan??
Ada...siapa kata sy tak ada hati & perasaan...
Sebab sy ada hati & perasaan lah sy say no to couple!!
Sy perlu jaga hati & perasaan sy!!(>_<)

Korang mesti ckp..CINTA itu kan fitrah manusia..
Betul..CINTA,RINDU,KASIH SAYANG itu fitrah manusia..
Fitrah manusia ingin dicintai & mencintai..
Tapi.. layakkah kita bermain dengan CINTA manusia..
andai CINTA kepada sang PENCIPTA CINTA masih belum tersemat didada??

Ya!! kadang2 kita lupa..
Kita leka..
Kawan2 bercouple..
Kite pon nak jugak!!
Bila mula bercouple..
Mulalah berjanji2 tinggi melangit..
Tapi janji tinggal janji..
Yang kita sangka terbaek rupanya tidak..
Yang kita sangka jadi hak milik rupanya tidak..
Bila kita sedar semua dah terjadi..

Jangan risau..
Ada jalan penyelesaiannya..
Bertaubat kembali kpdNYA..
Taubat yang murni.. Taubat yang sebenar-benarnya..
Taubat yang memenuhi 3 syarat:

1.Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan hubungan cinta yang tidak diredhai Allah ini.
2.Menyesal. Menginsafi diri atas tindak tanduk hidup yang menjurus diri dalam percintaan.
3.Berazam. Bertekad di dalam hati tidak akan bercinta lagi dengan sesiapa kecuali dengan seseorang yang bernama isteri atau suami. Saatnya adalah setelah ijab Kabul.

kredit to : Cikgu Fhahmi Korang boleh baca satu kisah tentang tiada istilah " coUple " dalam iSLam..

Korang2,Sy xcakap sy baik perfect 100%..
Sy juga sedang perbetulkan diri sy..
Peribadi sy..
Akhlak sy..
Tingkah laku sy..
Aurat sy..
Tutur kata sy..
Semua masih tidak sempurna!!
Serius!!masih banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak yg perlu sy perbaiki(>_<)

Kita tak akan merasa SUNYI jika sentiasa berusaha mendamba CINTA ILAHI

Tersuka dengan bait2 kata ini..
Walau sekadar di copy & paste..
Love to share it..very meaningful..

Duhai kaum ADAM♥
jika benar kau kasih dan CINTAKAN wanita itu♥
JAGALAH dia dgn baik♥
KASIHANILAH dia♥
LINDUNGILAH dia♥
BERILAH kasih sayang padanya♥
NASIHATILAH dia♥
BAWALAH dia ke jalan ALLAH♥
PERBETULKANLAH kesilapannya♥
BERSABAR dengannya♥
TERIMALAH kekurangannya♥
JADILAH imamnya dan REDHALAH padanya♥
Moga dia menunggumu di SYURGA sebagai BIDADARIMU♥

Ini baru sweet!!hehehe..

Semoga CINTA,KASIH & RAHMAT ALLAH sentiasa bersama sy

p/s : Moist chocolate cake in order!!
Surprise utk Auni 20/02 nnt!!(◕‿◕✿)

NaNa(^_^)v
Comments
7 Comments

7 budak baik sudi komen:

Qhazi said... [Reply to comment]

sokong2..!!

Qhazi said... [Reply to comment]

sokong2..!!

Nini D.. said... [Reply to comment]

JOM JOIN!!

http://sparklemaneh.blogspot.com/2011/02/teka-biskut-dalam-balang-daa.html

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

Qhazi : Thanks Qhazi..

Nini D : Okeh..sy dah tinggalkan jawapan nyee!! hrp2 la btol..:D

cinonex coreyan said... [Reply to comment]

single is simple..couple is haram =pp

NuNu BeBeH said... [Reply to comment]

Yes!!
Mabruk 'alaik cinonex!!
So clever la u..:D

alexa yussida said... [Reply to comment]

salam nunu...jazakillahukhaira for sharing your thoughts n the info:)

followed u back dear...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...