Thursday, 22 May 2014

-Part 1- PERSEDIAAN MENYAMBUT NEWBORN | Pertama kali shopping untuk baby!

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 ♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Alhamdulillah, hari ni berkesempatan untuk update entry lagi!
Rasanya blog ni bakal menjadi blog Mak² =.='
Almaklumlah, sejak dari awal sah bertukar status 'isteri' secara automatik En Suami melantik saya menjadi suri rumah sepenuh masa, jadi tentulah cerita masak², anak². Nasib la duduk rumah taman, kalau duduk kampung kompem cerita pasal kebun, pokok bunga bagai.

Ok la, entry kali ni nak share PERSEDIAAN MENYAMBUT NEWBORN! Memandangkan ini anak sulong kami, maka banyaklah peruntukan yang perlu dikeluarkan untuk si sulong kami ni. Walaubagaimanapun, saya selaku Mama haruslah bijak untuk memilih barangan bayi, sama ada perlu @ hanya sekadar kehendak semata. Ya! kehendak tu kadang kala melampau tapi saya cuba kawal, eh terpaksa kawal! hahaa...

Seronok shopping barang² baby ni. Semua cute miut! Jadi untuk langkah berjaga sebelum rambang mata, sebelum tangan ni main kaut sesedap rasa, maka saya sediakan list barang² baby!

Pertama kali shopping barang² baby ketika kandungan masuk 25 minggu dan  kebetulan ada Mom & Baby Expo di Mid Valley 16-18 May! Eh, bukan kebetulan sebenarnya memang dah ditunggu² pon Expo tu, hehehe.. Jadi nak tak nak En Suami melayan juga Mama yang syok sangat nak shopping barang² baby, Kalau tak nanti muncung Mama boleh sangkut hanger! hahaa..

Hari ke-2 Expo seawal jam 9am kami dah bertolak ke Mid Valley & sampai lebih kurang 10min sebelum Expo bermula. Bukan apa, nak berebut parking tu yang seksa! Sebenarnya hari pertama Expo kami dah pergi dan tiba lebih kurang jam 11am tapi pulang ke rumah semula dengan kiciwa sebab parking full!

2 jam jugak berjalan dalam Expo, itu pon tak semua booth saya singgah. Sampai En Suami demam² teman mama shopping. En Suami sempat jugak perli, selalu kalau berjalan 1 jam dah penat, shopping untuk anak 2 jam pon steady je! hahahaa.. 

Saya dahulukan barang² baby yang perlu di bawa ke Hospital nanti. Untuk kali ni berabis RM256 tunaaaiiiiiii! Itu pon ada beberapa item yang tak sempat nak cari. Biasalah Expo tentulah seramai² umat yang datang berkunjung, masing² dengan misi untuk shopping barang anak²

3 bag je dah beratus hengget =.='  Nasib dapat bag cecomey :D

 Inilah hasil shopping barang baby untuk kali ni! Nampak gaya  barang2 ni sesuai untuk baby boy ke baby girl? kami pon surprise sebab tak tahu gender baby lagi..hehee.. so pilih yang yang sesuai untuk boy & girl  je la :)

1. Receiving hooded blanket : RM 10/pcs  
 Barang riject tapi tak nampak pon apa yang rosak, koyak etc.

2. Diapex : RM 48/2 pack  
Ekceli tak tengok pon review Diapex ni, sebenarnya aim Petpet atau Drypers. Tapi disebabkan dah penat & tak larat, nampak booth Diapex ni terus beli je. Dah tak mampu nak dengar salesgirl tu berceloteh! hahaa. Dapat freegift2 pant diapex jugak. Alhamdulillah, balik rumah baca review di blog & tanya sepupu majoriti kata ok!

3. Wet tissue : RM10/pack
Wet tissue saya ambik 2 pack! saje la ambik lebih rasa wet tissue ni basi kot..>.<

4. Ditergan : RM 21
Hmm.. ni pon termasuk dalam list & kebetulan di booth Pureen ada jual & bau nya pon soft je... 

5. Towel : RM 15
Saya beli 2 towel yang berbeza jenis fabriknya dan fabrik yang saya tak puas hati ialah towel yang bunga² tu(RM 12), sebab fabrik die berbulu² tertanggal =.=' sobsss. Next time kena lebih berhati untuk pilih

6. Pakaian : RM15-RM20
Saya beli 7 helai dulu, ada newborn size 12 & ada juga size 14. Romper saya beli 2 untuk size newborn.

7. Mitten & Booties : RM5/pcs
Beli 2 pasang je dulu. Tunggu next shopping kita borong lagi!

 Mama nak tunggu settle shopping pakaian baby baru basuh semua sekaligus ^^

Ok, untuk Checklist barang² baby, barang² Mama, keperluan berpantang,  etc saya akan share kemudian! Sebab nak tengok & semak sendiri keperluan dalam checklist saya nanti sama ada perlu atau tak sebab checklist yang saya buat pon saya bertanya pada saudara mara, kawan² & juga bacaan dari blogger² yang sudah berpengalaman.

Kepada mama² blogger yang sudi baca entry ni, sudi²lah share pengalaman korang untuk sambut anak pertama :)

p/s : InsyaAllah, next Mom & Baby Expo bulan Jun menanti! hahaha.. nampak tak Mama ni excited sangaaaat!!!!

NaNa=^_^=
Comments
3 Comments

3 budak baik sudi komen:

ummi_khalish said... [Reply to comment]

amboiiiiiiiiiiii..sakan....jgn bli bju newborn byk2..biar bli besor2....thn skit...:-)

NunAlifNunAlif said... [Reply to comment]

@ummi_khalish hahaha! sakan kan kak.. ok kak, ramai jugak cakap jgn beli baju newborn banyak2.. xpe la baby pakai baju gedobos2 jap tp boleh pakai lama..hehehe...

de Kliek said... [Reply to comment]

X aci.. shopping baju baby x ajak makngah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...