Thursday, 22 December 2011

Mujahadah!

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Alhamdulillah~ Allah masih memberi kesempatan untuk saya menaip2 diruang blog usang yang selalu ditinggal2kan & jarang sekali dijengah sejak kebelakangan ini...
Rindu sungguh pada kamu blog!


Minggu dan bulan yang sangat sibuk! Muhadarah, tusyen, study group, bahas dll... InsyaAllah awal tahun depan saya dan sahabat2 Kulliyyah Dirasat Uni Al-Azhar akan berperang menghadapi imtihan untuk fasa 1. Berbaki kurang lebih 4 minggu sahaja lagi. Allah! Allah!

Jika dikira penat, letih dan rasa tidak berdaya,hanya Allah yang tahu. Tapi malu bila memikirkan para 'alim 'ulama dahulu yang tidak pernah rasa jemu & penat dalam menuntut ilmu. Lemahnya saya, ada sahaja yang dirungutkannya :'(  Dan bila mengenangkan kedua ibu bapa dikampung, mereka lah azimat untuk kembalikan semangat!! Terlalu banyak pengorbanan & jasa mereka. Moga Allah memberkati & memberi kebaikan yang banyak kepada mak & bapak...

Usaha.
Itu ruang peluang yang Allah beri.
Takdir kamu, tidak kamu ketahui.
Itu ruang kelapangan yang Allah bagi.
Usaha.
Kerana kamu tidak pernah tahu apa yang telah ditetapkan untuk kamu nanti. -Hilal-


InsyaAllah, Segalanya kembali kepada Allah... Berjaya atau tidak semuanya dari Allah! Moga Allah memberkati & meredhai dengan segala apa yang kita lakukan.. Moga kita sentiasa dalam rahmat & kasih sayang Allah!

Sabda Baginda Rasulullah S.A.W, Mafhumnya:
"Barangsiapa yang belajar sesuatu ilmu sepatutnya dia belajar kerana Allah, dia tidak mempelajarinya melainkan untuk mendapatkan ganjaran dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat ”

( Sohih Riwayat Abu Daud )

Allahumma la sahla illa ma ja’altahu sahla, wa anta taj-'alul hazna idha shi’ta sahla~

p/s: Mujahadah!! Daoakan saya & sahabat-sahabat disini :)

NaNa(^_^)v
Comments
2 Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...