...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Alhamdulillah, minggu lepas adalah minggu yang penuh dengan makan, makan & makan! Diet ke laut lah jadinya :P
Minggu lepas berlangsungnya program Medan Selera Mediterranean 2013 aka Mesra13 anjuran DPMI selama 3 hari dan selama 3 hari itu jugalah saya manfaatkan sebaik²nya dengan membeli juadah² yang rasa tak reti nak buat sendiri. Heh!
Menu yang menjadi tumpuan Kue Teow goreng, Kue Teow Ladna, Maggi Siam, Laksam, Kopok lekor, Satay etc.
Tapi... Laksa Johor tiada dijual. Tekak ni punya la nak makan Laksa Johor, padahal kat Malaysia tak pandang pon tapi bila jauh di perantauan ni macam² la pulak permintaan tekak ni.
Ok, jom tengok bahan² & cara² penyediaan Laksa Johor DT.
Bahan-bahan Kuah Laksa Johor: (hidangan 4-5 orang)
2-3 ekor Ikan makarel/sardin - (dibersihkan, direbus dan kemudian ambil isi ikan dan kisar)
2-3 batang kayu manis
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1-2 batang serai*
4-5 sb cili kering yang sudah direbus & di blend(saya letak lebih)
4-5 sb serbuk kari ikan
4-5 sb kerisik
2-3 cawan santan
2-3 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
1-2 tin sardin(optional)
Cara-cara:
1. Mula² panaskan minyak dan tumis kayu manis juga bahan² yang telah dikisar(*). Tumis sehingga naik bau
2. Kemudian masukkan cili kering & serbuk kari(boleh juga dibancuh dengan sedikit air jadi curry paste). Tumis sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan santan dan isi ikan yang telah di blend(boleh juga ditambah dengan 1-2 tin sardin). Akhir sekali masukkan asam keping, garam & gula secukup rasa.
4. Kebiasaannya kuah Laksa Johor agak pekat, tapi terpulang lah kepada selera masing², jika inginkan kuah yang sedikit cair boleh tambah air/air rebusan ikan.
Bahan-bahan Lain:
1-2 packet Spagetti/Makarona(direbus hingga lembut & ditoskan airnya)
Timun(dihiris)
Salad(dihiris)
Lobak(dihiris)
Bawang besar(dihiris)
Kacang panjang(dihiris)
Lemon(belah 2 atau 4)
Sambal Belacan(saya buat agak cair sebab blend je, tak ada lesung)
Cara-cara untuk menghidang:
Letakkan spagetti secukupnya didalam pinggan, letak segala ulam/sayur yang telah dihiris dan boleh tuangkan Kuah Laksa Johor mengikut selera masing². Boleh perahkan lemon dan sedap dimakan bersama sambal belacan! :)
Selamat Mencuba!
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Alhamdulillah, minggu lepas adalah minggu yang penuh dengan makan, makan & makan! Diet ke laut lah jadinya :P
Minggu lepas berlangsungnya program Medan Selera Mediterranean 2013 aka Mesra13 anjuran DPMI selama 3 hari dan selama 3 hari itu jugalah saya manfaatkan sebaik²nya dengan membeli juadah² yang rasa tak reti nak buat sendiri. Heh!
Menu yang menjadi tumpuan Kue Teow goreng, Kue Teow Ladna, Maggi Siam, Laksam, Kopok lekor, Satay etc.
Tapi... Laksa Johor tiada dijual. Tekak ni punya la nak makan Laksa Johor, padahal kat Malaysia tak pandang pon tapi bila jauh di perantauan ni macam² la pulak permintaan tekak ni.
Laksa Johor (Abaikan biji² lada tu)
Ok, dengan pantasnya minta resipi Laksa Johor dari Yun(coursemate), dia memang hebat la buat Laksa Johor. Siap jemput dia datang rumah untuk menjadi juri. Jujur dia cakap 'Sedap & menjadi, boleh buat lagi la Nana!' Alhamdulillah.Ok, jom tengok bahan² & cara² penyediaan Laksa Johor DT.
Bahan-bahan Kuah Laksa Johor: (hidangan 4-5 orang)
2-3 ekor Ikan makarel/sardin - (dibersihkan, direbus dan kemudian ambil isi ikan dan kisar)
2-3 batang kayu manis
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1-2 batang serai*
4-5 sb cili kering yang sudah direbus & di blend(saya letak lebih)
4-5 sb serbuk kari ikan
4-5 sb kerisik
2-3 cawan santan
2-3 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
1-2 tin sardin(optional)
Cara-cara:
1. Mula² panaskan minyak dan tumis kayu manis juga bahan² yang telah dikisar(*). Tumis sehingga naik bau
2. Kemudian masukkan cili kering & serbuk kari(boleh juga dibancuh dengan sedikit air jadi curry paste). Tumis sehingga pecah minyak.
3. Kemudian masukkan santan dan isi ikan yang telah di blend(boleh juga ditambah dengan 1-2 tin sardin). Akhir sekali masukkan asam keping, garam & gula secukup rasa.
4. Kebiasaannya kuah Laksa Johor agak pekat, tapi terpulang lah kepada selera masing², jika inginkan kuah yang sedikit cair boleh tambah air/air rebusan ikan.
Bahan-bahan Lain:
1-2 packet Spagetti/Makarona(direbus hingga lembut & ditoskan airnya)
Timun(dihiris)
Salad(dihiris)
Lobak(dihiris)
Bawang besar(dihiris)
Kacang panjang(dihiris)
Lemon(belah 2 atau 4)
Sambal Belacan(saya buat agak cair sebab blend je, tak ada lesung)
Cara-cara untuk menghidang:
Letakkan spagetti secukupnya didalam pinggan, letak segala ulam/sayur yang telah dihiris dan boleh tuangkan Kuah Laksa Johor mengikut selera masing². Boleh perahkan lemon dan sedap dimakan bersama sambal belacan! :)
Selamat Mencuba!
NaNa=^.^=