♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Bahan Untuk Kuah:
2 biji kentang/1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk & diblender)
1-2 biji bawang & 5 tangkai cili kering diblender(terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)*
Sedikit kicap (untuk warna je)
1-2 asam keping
Air untuk kuah
1/2 cawan kacang ditumbuk/diblender(nak letak lebih pun tak apa)
Minyak untuk menumis
Gula merah & garam secukup rasa
15 keping biskut marry diblender (optional)
Bahan Untuk Cucur:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan udang(optional)
2 biji bawang kecil
1 sudu besar serbuk cili(optional)
Garam
Air untuk bancuh tepung
1 1/2 sudu kecil baking powder
Bahan-bahan lain(optional):
3 biji kentang sederhana besar
4 biji telur
1 biji timun
4 keping tauhu
1 biji sengkuang
sedikit taugeh
Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara (kuah) :
1. Panaskan minyak, tumis bahan yang sudah diblender* sehingga pecah minyak, masukkan kacang+kentang+biskut marry.(in case ada keledek, tak perlu guna kentang+biskut marry)
2. Masukkan air, asam keping/air asam jawa, garam, gula merah dan masak dengan api perlahan sehingga pekat sedikit.
Cara-cara (cucur) :
1. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.(yang saya buat ni kosong, sebab guna apa yang ada kat rumah je)
Cara-cara (bahan-bahan lain-optional-) :
2. Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
3. Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
4. Timun, sengkuang dihiris mengikut citarasa masing-masing.
Cara untuk menghidang:
Susun semua dalam pinggan yang sesuai dan tuang kuah(ikut selera masing)
Bismillah+baca doa makan.... kemudian bole lah di ngaaaaaaap~ Selamat menjamu selera :)