Saturday, 3 August 2013

Resipi 28 : Biskut Oat Cornflakes Rangup Anakanda Diperantauan

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 ♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Alhamdulillah, hari ni berkesempatan untuk buat biskut raya lagi. Macam biasa, biskut oat dah menjadi pilihan wajib tiap kali raya.

Sedih bila tanya Mak kat kampung, "Mak tak buat biskut raya ke?" Mak jawab, "Beli je na, kalau awak ada awak la buat" :'(

Semalam dapat berita yang Bapak admitted, hari ni pula dimaklumkan Bapak kekurangan darah. Ya Rabb, berilah kesembuhan segera buat Bapakku. Muda²han tiada yang serius. Tolong doakan Bapak sy ye kawan²!

Ok, berbalik kepada resipi Biskut Oat Cornflakes Rangup! Dah puas menggoogle resipi tapi terlalu banyak dan tak tahu nak pilih yang mana satu. Maka cepat² mesej Mak tanya resepi, sebab dari kecik memang makan biskut oat buatan Mak je, bila besar ni Mak dah suruh buat sendiri. Buat pon setahun sekali memang lupa la resipi.

So, dengan sukacitanya sy nak kongsi resepi Biskut Oat Mak saya ni, tapi dah diolah² sikit juga ikut suka hati anak dara dia ni ha.. haha.. Alhamdulillah, menjadi! :D


 Biskut Oat Cornflakes Rangup | kiri ditambah dengan serbuk coklat


Bahan-bahan:

1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk tepung jagung
1/2 cawan oat yang dikisar halus(boleh juga lebihkan serbuk oat dan kurangkan tepung gandum)
1 mangkuk oat kasar
250g butter (boleh tambah lagi jika kurang)
1 1/2 mangkuk gula castor (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 biji telur
1 sk esen vanila
2 genggam cornflakes di ramas kasar

*Optional- Coklat bar yang dicincang halus atau coklat cip
*Optional- 3-4 sb serbuk coklat

Cara-cara:

1. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk oat yan dikisar halus, oat kasar, esen vanilla & telur kedalam satu bekas dan gaul sebati.

2. Kemudian masukkan butter sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan boleh dikepal. Kemudian masukkan cornflakes & coklat bar yang telah didadu dan gaul sebati.

3. Kemudian bentukkan bulat² kecil dan letak di atas loyang dan kemudian boleh ditekan permukaan atas biskut dengan hujung garfu.

4. Masukkan ke dalam oven dan dibakar lebih kurang 10-15 min atau sehingga keperangan

5. Setelah masak sejukkan di atas redai dan boleh disimpan di dalam bekas yang kedap udara


Selamat Mencuba!
NaNa =^.^=
Comments
0 Comments

0 budak baik sudi komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...