...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Ikan Talapia Goreng bersos Suka Hatiku!
Ok, kenapa letak nama suka hatiku? Ekceli "Suka Hati Aku" tapi letak "Suka Hatiku" tu kunun² lebih sopan. *peace*. Sebabnya resipi ni ikut suka hati saya je. Alhamdulillah, dengan bahan yang ada kat rumah ni jadi juga satu hidangan yang mengenyangkan. Masak untuk sahur semalam. Tanya housemate sedap tak? Dia kata "sedap! ko masak 3 rasa ke?" Hahaa.. Entah, ikut suka rasa :D
Bahan-bahan untuk ikan goreng:
2-3 ekor ikan talapia
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan dan kelar²kan kemudian lumur serbuk kunyit dan garam ke seluruh ikan.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ikan dengan cara deep fried. Tunggu ikan betul² garing baru terbalikkan, kalau tak takut kulit ikan akan tertanggal². Fahamkan je la bahasa tonggang terbalik ni.
Bahan-bahan untuk Sos/Kuah:
2-3 biji tomato (dipotong dadu)
2-3 cili hijau/merah (dihiris serong)*
1 biji bawang besar (didadu)*
4-5 ulas bawang putih (dicincang)*
2cm halia (dihiris)* saya guna serbuk halia sebab halia hidup dah habis
1 batang serai* (dititik)
1 sudu madu
1-2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1/2 sk lada hitam
Lada putih (ikut citarasa)
1 batang lobak merah (potong ikut cita rasa)
Sedikit minyak masak
Bawang besar dihiris bulat²
Cara-cara:
1. Tuangkan sedikit minyak masak didalam kuali, apabila sudah panas tumiskan bahan-bahan yang bertanda *.
2. Apabilah sudah naik bau, masukkan tomato yang telah didadu, boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
3. Masukkan juga garam + madu + sos cili + sos tiram + lada hitam + lada putih. Biarkan mendidih. Kalau suka lebih kuah/berair boleh tambah air tapi pandai² la adjust rasa ok!
4. Kemudian masukkan lobak merah yang telah dipotong dadu/bulat dan sewaktun dengannya.
5. Biarkan kuah sedikit pekat & lobak separuh masak(kalau lembik sangat tak sedap) taburkan bawang besar yang dihiris bulat². Gaul sebati & bawang sedikit layu boleh tutup api.
6. Letakkan ikan yang telah anda goreng didalam pinggan dan tuangkan kuah tadi di atas/seluruh ikan goreng tersebut!
Siap sedia untuk dimakan dengan nasi putih panas! saya makan lauk je :)
p/s: Jangan lupa sebelum memasak mulakan dengan bismillah! memasak sambil selawat & istighfar, insyaAllah bertambah sodap la masakan kita :D
Selamat mencuba~
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Ikan Talapia Goreng bersos Suka Hatiku!
Ikan Talapia Goreng Bersos Suka Hatiku! :D
Ok, kenapa letak nama suka hatiku? Ekceli "Suka Hati Aku" tapi letak "Suka Hatiku" tu kunun² lebih sopan. *peace*. Sebabnya resipi ni ikut suka hati saya je. Alhamdulillah, dengan bahan yang ada kat rumah ni jadi juga satu hidangan yang mengenyangkan. Masak untuk sahur semalam. Tanya housemate sedap tak? Dia kata "sedap! ko masak 3 rasa ke?" Hahaa.. Entah, ikut suka rasa :D
Ikan yang telah di goreng
2-3 ekor ikan talapia
Serbuk kunyit
Garam
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan dan kelar²kan kemudian lumur serbuk kunyit dan garam ke seluruh ikan.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ikan dengan cara deep fried. Tunggu ikan betul² garing baru terbalikkan, kalau tak takut kulit ikan akan tertanggal². Fahamkan je la bahasa tonggang terbalik ni.
Bahan-bahan untuk Sos/Kuah:
2-3 biji tomato (dipotong dadu)
2-3 cili hijau/merah (dihiris serong)*
1 biji bawang besar (didadu)*
4-5 ulas bawang putih (dicincang)*
2cm halia (dihiris)* saya guna serbuk halia sebab halia hidup dah habis
1 batang serai* (dititik)
1 sudu madu
1-2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1/2 sk lada hitam
Lada putih (ikut citarasa)
1 batang lobak merah (potong ikut cita rasa)
Sedikit minyak masak
Bawang besar dihiris bulat²
Cara-cara:
1. Tuangkan sedikit minyak masak didalam kuali, apabila sudah panas tumiskan bahan-bahan yang bertanda *.
2. Apabilah sudah naik bau, masukkan tomato yang telah didadu, boleh tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
3. Masukkan juga garam + madu + sos cili + sos tiram + lada hitam + lada putih. Biarkan mendidih. Kalau suka lebih kuah/berair boleh tambah air tapi pandai² la adjust rasa ok!
4. Kemudian masukkan lobak merah yang telah dipotong dadu/bulat dan sewaktun dengannya.
5. Biarkan kuah sedikit pekat & lobak separuh masak(kalau lembik sangat tak sedap) taburkan bawang besar yang dihiris bulat². Gaul sebati & bawang sedikit layu boleh tutup api.
6. Letakkan ikan yang telah anda goreng didalam pinggan dan tuangkan kuah tadi di atas/seluruh ikan goreng tersebut!
Siap sedia untuk dimakan dengan nasi putih panas! saya makan lauk je :)
p/s: Jangan lupa sebelum memasak mulakan dengan bismillah! memasak sambil selawat & istighfar, insyaAllah bertambah sodap la masakan kita :D
Selamat mencuba~
NaNa=^.^=