...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Musim sejuk atau hujan ni memang best layan jemput²! Biasanya saya suka buat jemput² ikan bilis+bawang+kentang, memang mabeles!
Tapi kali ni memandangkan stock bayam melambak² dalam peti ais, maka terhasillah jemput² ikan bilis+bawang+bayam :)
Hidangan untuk 4-5 orang
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji bawang merah dihiris nipis*
1 genggam ikan bilis dibersihkan*
1 mangkuk bayam dipotong halus @ ditumbuk
Sedikit garam
1 biji telur(saya tak letak)
1 sudu kecil baking powder(saya tak letak)
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Tumbuk bawang merah dan ikan bilis tapi tak perlu lumat sangat(ikut citarasa masing²). Kemudian masukkan ke dalam bekas.
2. Potong bayam kecik² kemudian tumbuk tapi jangan lumat sangat juga & masukkan kedalam bekas yang berisi ikan bilis+bawang tadi.
3. Masukkan tepung,garam & tuang air sedikit sehingga adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kemudian boleh juga letak telur & digaul sebati(saya tak letak)
4. Panaskan minyak didalam kuali dan boleh sudu²kan bancuhan tadi. Goreng sehingga garing & siap sedia dihidang panas!
5. Boleh dimakan bersama sos, sambal sardin@telur dll.
Selamat mencuba!♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Musim sejuk atau hujan ni memang best layan jemput²! Biasanya saya suka buat jemput² ikan bilis+bawang+kentang, memang mabeles!
Tapi kali ni memandangkan stock bayam melambak² dalam peti ais, maka terhasillah jemput² ikan bilis+bawang+bayam :)
Hidangan untuk 4-5 orang
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji bawang merah dihiris nipis*
1 genggam ikan bilis dibersihkan*
1 mangkuk bayam dipotong halus @ ditumbuk
Sedikit garam
1 biji telur(saya tak letak)
1 sudu kecil baking powder(saya tak letak)
Minyak untuk menggoreng
1. Tumbuk bawang merah dan ikan bilis tapi tak perlu lumat sangat(ikut citarasa masing²). Kemudian masukkan ke dalam bekas.
2. Potong bayam kecik² kemudian tumbuk tapi jangan lumat sangat juga & masukkan kedalam bekas yang berisi ikan bilis+bawang tadi.
3. Masukkan tepung,garam & tuang air sedikit sehingga adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Kemudian boleh juga letak telur & digaul sebati(saya tak letak)
4. Panaskan minyak didalam kuali dan boleh sudu²kan bancuhan tadi. Goreng sehingga garing & siap sedia dihidang panas!
5. Boleh dimakan bersama sos, sambal sardin@telur dll.
NaNa=^.^=