...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Karipap/Epok-epok(40 biji)
Bahan-bahan Kulit Karipap:
4cawan tepung gandum
3-4 sb minyak/ majerin(dipanaskan)
Sedikit garam
Air sejuk
Bahan-bahan Inti Karipap:
2-3 biji keledek dipotong dadu(nak guna kentang pon boleh)
1 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit ikan bilis* ( nak letak daging cincang pon boleh)
1 sb serbuk kari +1 sb serbuk sup(dibancuh dengan sedikit air)
gula & garam secukup rasa
bahan betanda (*) dikisar.
♥بسم الله الرحمن الرحيم♥
Karipap/Epok-epok(40 biji)
Bahan-bahan Kulit Karipap:
4cawan tepung gandum
3-4 sb minyak/ majerin(dipanaskan)
Sedikit garam
Air sejuk
Bahan-bahan Inti Karipap:
2-3 biji keledek dipotong dadu(nak guna kentang pon boleh)
1 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Sedikit ikan bilis* ( nak letak daging cincang pon boleh)
1 sb serbuk kari +1 sb serbuk sup(dibancuh dengan sedikit air)
gula & garam secukup rasa
bahan betanda (*) dikisar.
Cara-cara:
1. Inti : Tumis bahan yang telah di blender sehingga naik bau. Kemudian masukkan bancuhan kari+sup. Apabila sudah terbit minyak boleh masukkan keledek(boleh masukkan sedikit air jika agak kering). Masukkan garam+gula secukup rasa. Masak sehingga keledek empuk & sejukkan.
2. Kulit karipap : Campurkan tepung & minyak masak/majerin yang telah dipanaskan. Gaul rata guna sudu sebab panas. Bancuh garam dan air sejuk. Masukkan sedikit2.
3. Uli doh hingga tepung tidak melekat2 dijari dan rehatkan doh sebentar agar mudah dicanai & mudah untuk mengelim.
4. Bulat-bulatkan doh kecik2(agak-agak sama size), kemudian canaikan.
5. Letak inti(pastikan inti sudah sejuk), jangan banyak sangat, agak2 boleh kelim.
6. Kemudian kelimkan, jika tak tahu kelim boleh guna cetak.
Selesai dikelim bolehlah di goreng & siap sedia untuk dihidang~ Selamat menjamu selera :)
NaNa=^.^=