Sunday, 13 May 2012

Resipi 9 : Ayam masak lemak cili api

...السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 ♥بسم الله الرحمن الرحيم♥

Ayam Masak lemak Cili Padi/Cili Api/Cili Hijau(hidangan 4-5 orang)

Bahan-Bahan:

1- 1 ekor Ayam(yang telah dipotong mengikut citarasa masing-masing)
2- 1 liter santan.
3- 1 atau 2 biji bawang putih
4- 2 atau 3 biji bawang merah
5- Cili Api(ikut suka nak letak berapa biji,suka pedas letak banyak)
6- 1 inci halia
7- 1 sb serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup
8- 1 batang serai(dititik)
9- Kentang, tomato & carrot potong ikut citarasa masing-masing (Optional)

Cara-Cara:

1. Bersihkan ayam(boleh juga ayam digoreng separuh masak). Tapi untuk kali ini saya tak goreng ayam terlebih dahulu.

2. Kisar bawang putih, bawang merah, cili api, halia & kunyit.

3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau & masukkan serai.

4. Masukkan juga kentang/carrot & ayam, gaulkan sehingga sebati.

5. Kemudian masukkan santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, masukkan tomato dan matikan api dan tutup periuk.

6. Sedia dihidangkan bersama nasi putih :)

Selamat mencuba & selamat menjamu selera~

menu makan malam hari ini

p/s : Teruja ada watermark baru! hahaa :P

NaNa =^.^=
Comments
0 Comments

0 budak baik sudi komen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...